Uyku, hayatımızda beslenme, nefes alma, boşaltım kadar önemli fizyolojik bir gereksinim… Vücudumuzun ihtiyacı olan birçok kimyasal madde genellikle uyku sırasında üretiliyor. Büyüme uyku sırasında gerçekleşiyor; savunma, sinir, kas ve iskelet sistemlerinin yeni güne hazırlanması sağlanıyor. Uyku sırasında adeta bir "temizlik" yapılarak vücudun fonksiyonlarını olumsuz olarak etkileyen birçok faktör vücuttan uzaklaştırılıyor. Bu nedenle uyku yaşam kalitemizi ve iyilik durumumuzu da doğrudan etkiliyor.
Şeker krizi: Eğer gün içinde dengeli beslenilmediyse şekerli besinlerin akla gelmesi olağandır. Basit karbonhidratlı besinleri yediğinizde daha hızlı açlık oluştuğu için akşam yemeğinde tüketilen bu tarz besinler hızlı açıklamaya neden olabilir. Bu da uykuya geçiş sürecini olumsuz etkiler. Bu nedenle gün içinde ve özellikle akşam yemeğinde dengeli tabaklar oluşturun ve tüketilecek karbonhidrat çeşidini iyi seçin.
Kafein: Kaliteli bir uyku için en az 5 saat öncesinden kafein içeren bir şey tüketmemeye özen gösterin.
Proteinler: Akşam yemeğinde tek başına protein tüketilirse sindirimi uzun süren besinler oldukları için kaliteli uyku açısından çok iyi bir tercih yapılmamış olur. Akşam öğününde lifli bir karbonhidrat çeşidi ve sebzeler tüketilirse uyku kalitesi artar. Aynı zamanda yatmadan 1 saat önce içeceğiniz bir bardak süt, içeriğindeki triptofan aminoasidi sayesinde uyku sürenizi ve kalitesini olumlu etkiler.