SAĞLIK

Güzelavrat otu 30 kişiyi zehirledi uzmanlar uyardı

Kayseri de 30 kişinin zehirlendiği haberler sonrası gözler güzelavrat otuna çevrildi. Peki nedir bu güzelavrat otu?

Abone Ol

Güzelavrat otu nedir?

Güzelavrat otu, ülkemizde yaygın olarak bilinen bir bitki türüdür. Bilimsel adıyla "Althaea officinalis" olarak da adlandırılan bu bitki, halk arasında genellikle "güzelavrat" olarak anılmaktadır.  Yaprakları kalp şeklinde ve tüylü, çiçekleri pembe renkte olan bu bitki, ılıman iklimlere sahip bölgelerde genellikle yol kenarlarında, tarlalarda ve nemli topraklarda kendiliğinden yetişir. Özellikle "Atropin" adlı maddenin bulunduğu yaprakları, bu bitkinin halüsinojenik özellikleri ve zehirli özelliğiyle bilinir. Sağlığa birçok olumlu faydası olmasına rağmen içeriğindeki atropin maddesi nedeniyle evde kullanıma uygun değildir. Çünkü atropin, zehirlenmeye neden olabilir. Meyveleri böğürtlene, yaprakları ise ıspanağa benzetilmektedir.

Önemli uyarı!

Satışı yasaklı olan bitkilerden biri olan güzel avrat otu, doğal bir ağrı kesicidir ancak güzel avrat otunun bu özelliğinden faydalanılması için öncelikle bazı tıbbi işlemlerden geçirilmesi şarttır.

Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt, son bir ayda "güzelavrat otu"ndan zehirlenen 30'dan fazla hastanın tedavi edildiğini söyledi.

Salt:"Son bir ay içinde vaka sayımız neredeyse 30'u geçti ve bunların önemli bir kısmı da yoğun bakım ihtiyacı duydu. Halkın bilgilendirilmesi önem arz ediyor. Ota güzelavrat denilmesi, özellikle eski çağlarda kadınların güzelleşmek amacıyla bu otu sıvı hale getirilip gözlerine damlatarak göz bebeklerini büyütmesinden kaynaklanıyor. Ispanak gibi yeşil yapraklı bitkilerin arasına karışıyor. Hastaların başvuru şikayetleri çok değişik oluyor. Bazı hastalar 'kendimi iyi hissetmiyorum', 'ateş bastı', 'idrarımı yapamıyorum' diyor. Bazısı da hasta için 'Evde oturuyorduk, aniden kalktı, çöpleri karıştırmaya başladı. Hiçbir hastalığı yok' diyor. Bazısı da 'Biz de aynı yemekten yedik, zehirlenmedik. Bizde böyle bir etki olmadı.' diyor. Zaten onlara da söylüyoruz, bir ilacın ya da bir maddenin zehir olup olmadığını belirleyen şey dozudur. O hastaya denk gelen doz daha yüksek olduğu için bu tip belirtilere neden oluyor."

Zehirlenmeden kaynaklı halüsinasyonların görüldüğünü, vücut ısısının aniden yükselebildiğini anlatan Salt, otun yüksek dozda alınmasıyla koma vakalarının da yaşanabildiğini ifade etti.

Salt, güzelavrat otunun en çok ıspanak, kuzukulağı gibi yiyeceklerin arasına karışabileceğini, bu yiyeceklerin iyi temizlendikten sonra tüketilmesi gerektiğini kaydetti.