GENEL

Granit mi, teflon mu? Hangisi daha sağlıklı?

En sağlıklı ve en avantajlı pişirme işlemini yapan tencere hangisi sizler için cevaplıyoruz

Abone Ol

Mutfak ürünlerinde her geçen gün artan alternatiflerin yanı sıra bu ürünlerin sağlıklı olup olmadıkları da tartışma konusu olarak gündemi meşgul ediyor. Özellikle yemek pişirirken kullandığımız tencerelerde granit mi, teflon mu? sorusu ilk sırada yer almakta. Sağlık açısından daha avantajlı olan ürün hangisi gelin beraber inceleyelim.

Aslında her tencere türü bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Genel bir kural, ihtiyaçlarınıza uygun pişirme kaplarını seçmek ve yapıldığı malzemelerin açıkça tanımlanmadığı ürünlerden uzak durmaktır. Neticede en güvenli tava mutfakta onu nasıl kullandığınıza bağlıdır. En sağlıklı pişirme kaplarının arasında cam ve çelik tencere bulunuyor. Ancak onların da 'yapışmaz' özelliği yok. En çok merak edilenler arasında ise granit mi? teflon mu? sorusu var.

Teflon ya da diğer adıyla 'politetraflu oroxtilen', plastik türevi hijyenik bir kaplama maddesi. En önemli özelliği içinde pişirilen yiyeceklerin tencere ya da tavanın yüzeyine yapışmaması. Teflon aşındığı takdirde bazı küçük moleküller besin maddelerine geçebiliyor. Teflon tencereler  çizildiğinde kanserojen madde ortaya çıkardığı için tavsiye edilmiyor. Teflon tencerede çizilmesini önlemek için mutlaka tahta kaşık kullanılmalı. Yağsız veya az yağla pişireceğiniz yemeklerde, yapışmama özelliği gösterdiği için teflon tencereleri kullanabilirsiniz ama saklama kabı olarak kullanmamalısınız.

Granit tencereler ise görünüşte seramik ve teflon tencere tavalarına benzer. Fakat çizilmeye karşı oldukça dayanıklı granit tencereler, teflon tencerelerden daha sağlıklıdır. Granit tencerelerde et yemekleri, yüksek ısıda pişmesi gereken yemekler için kullanabilirsiniz. Yapışmaz ve yüksek ısıya dayanıklı bir yapısı olduğu için kullanımı oldukça rahattır.Granit tencereler diğer tencerelere göre yapışmaz bir yüzeye sahip olduğu için az yağlı ya da yağsız bir şekilde yemek pişirme imkanı tanıyor. Öte yandan ısıyı eşit bir şekilde hapsetme özelliğine sahip olan granit tencereler yemeklerin dibinin tutması ya da yapışması gibi sorunları ortadan kaldırıyor.

Unutmayalım ki sağlık her şeyin başında gelir o sebeple granit kullanmanız her açıdan size daha avantaj sağlayacaktır.