Mavi, yeşil, kahverengi, ela… Kişilerde en dikkat çekici özelliklerden biri olan göz renginin birçok rengi bulunuyor. Peki ya siyah renkte göz rengi bulunuyor mu? 

Bilimsel olarak insan gözünün siyah renkte olması mümkün değil. Dışarıdan siyah olarak görünen göz rengini ise bilim açıklıyor. Bilime göre gözler genellikle farklı ışık, ortam, lens veya gözlük kullanımı gibi sebeplerle siyah olarak görünüyor. 

Gözün renkli kısmına iris deniyor. İris, kaslar sayesinde göz bebeğine girecek ışığın miktarını ayarlıyor. Buna göre iris renksiz olsaydı göze girecek olan ışıkları geri yansıtırdı ve görüşü bozardı. Bu nedenle iris, melanin pigmenti ve lipokrom pigmenti içeren hücrelerden oluşuyor. Bu da onun renkli olmasını sağlıyor. Melanin göz renginin kahverengi renk olmasını, lipokrom ise açık renklerde olmasını sağlıyor.

Mavi, yeşil veya kahverengi, fark etmeksizin gözün rengi ile gözün işlevi arasında bir bağlantı bulunmuyor. Genellikle koyu tenli insanların vücutları daha çok melanin ürettikleri için gözleri koyu, açık tenli insanların ise gözleri açık renkte oluyor. 

Koyu ve açık tenin dışında diğer genetik faktörler de göz rengini önemli ölçüde etkiliyor. 

Göz rengi siyah olamaz çünkü…
Siyah diğer birçok renge göre kat kat fazla ışık emer. Gereğinden fazla emilen ışık, ısı enerjisine dönüşür. Bu şekilde göz fazla ısınmış olur. Bu sıcaklığı yok etmek için ise kişi sürekli ağlamak durumunda kalır.

Sonbahar geldi hastalık sezonu açıldı: Peki nasıl korunacağız Sonbahar geldi hastalık sezonu açıldı: Peki nasıl korunacağız

Koyu kahve gözler de ışığı diğerlerine göre fazla emer ancak melanin pigmenti bu zararlı UV ışınlarının yüzde 99'unu yok eder. Gözün zarar görmesini engeller. Yani kahverengi göz oluşumunu sağlayan melanin pigmenti, aynı zamanda gözü korur.
 

Editör: Sena ERDOĞAN