SAĞLIK

Gözlerinize dikkatli bakın; Ne kadar ömrünüz kaldığını ele veriyor!

Bir insanın ne kadar ömrünün kaldığını öğrenmesi kulağa korkutucu geliyor. Ama yapılan araştırmalar gözlerin kalan ömür tahmininde önemli rol oynadığını söylüyor.

Abone Ol

Yaşam uzun bir yol. Bu yolda insanlar bazen ne kadar ömrü kaldığını merak ediyor.Bazen de bunu öğrenme ihtimali korkutucu olailir. Bilim insanlarının merak edilen bu konuda yaptığı bir araştırmadan daha önce duyulmayan sonuçlar ortaya çıktı. Bu araştırmaya göre gözleriniz ne kadar ömrünüzün kaldığını ele veriyormuş. Gözler hayatınızla ilgili pek çok sırrı ele veriyor olabilir.

Uluslararası bir ekip tarafından yapılan araştırma sonucuna göre; gözlerimiz yaşam süremiz hakkında bilgi veriyor. Bu çalışmaya göre bir kişinin retinası biyolojik yaşı ve ölüm riski arasında bağlantılar var.

Araştırma toplamda 47 bin kişi üzerinde yapılmış. İşte sonuçlar…

ŞAŞIRTAN SONUÇ

Gözünüzün arkasında bulunan retinanın biyolojik yaşı belirttiği ortaya çıktı.  Araştırmaya göre retinası biyolojik yaşından daha yaşlı görünen bireylerin önümüzdeki 10 yıl içinde ölüm olasılığını daha yüksek. Bilim insanları retina yaşına göre istatistik yaptığında 40-69 yaş aralığındaki her bir yıllık artış için, bir nedeni olsun veya olmasın ölüm riskinde sırasıyla %2'lik bir artış gözlemledi.

Çalışma ekibi sağlık durumu iyi olan katılımcıların sağ gözünden alınan 19.200 fundus görüntüsüyle tarama modeli doğrulaması yaptı. Tahmini retina yaşı ve gerçek ya arasında üç buçuk yıl içinde genel bir doğru ilişki olduğunu  gözlemlediler.

Araştırma sonucunda, retinaları gerçek yaşından daha yaşlı olan bireyler 'hızlı yaşlananlar' kategorisine yerleşti. Çalışmaya göre kişilerin % 28’i beş yıllık farkla daha yaşlı görünürken %4,5’ i on yıldan daha fazla yaşlı görünüyor.

Araştırmacı ekibe göre retinal yaş farkı ve ölüm riski arasında güçlü bir orantı var.