SAĞLIK

Gıda zehirlenmelerine dikkat! Sıcak havayla birlikte artış gösteriyor

Yaz sıcaklarında gıda zehirlenmeleri çokça baş gösteriyor. Özellikle risk grubunda ki hastalar için ise ağır sonuçlar doğabiliyor. Bu nedenle gıda zehirlenmelerine karşı özellikle şu günlerde daha dikkatli davranmak gerekiyor.

Abone Ol

Sıcak havalarda sağlığımızın bozulmaması için dikkat etmemiz gereken birçok detay var. Beslenme, bunlar arasında en önemli detaylar arasında. Yaz sıcaklarında bol sıvı ve daha az yağlı yiyecekler tüketmek sağlığı korumak adına yapılacakların başında geliyor.

Peki, gıda zehirlenmesi neden oluyor? Özellikle hangi besinlere zehirlenmeye karşı dikkat edilmesi gerekiyor? Uzmanlar açıklıyor…

Gıda zehirlenmesine mikroorganizmalar neden oluyor

Uzmanlar gıda zehirlenmesinin çeşitli mikroorganizmalar veya toksinlerle kontamine olmuş, bozulmuş gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıktığını belirtiyor. Sıcak havalar bu organizmaların daha rahat canlı kalabilmesi için uygun ortam oluşuyor. Gıdalar eğer yeterli soğuklukta korunamazsa, hızlı tüketilmeyen gıdaların daha çabuk bozulması ve bunların tüketilmesiyle sıcak havalarda gıda zehirlenmesi daha sık görülüyor.

Gıda zehirlenmesi tedavisinde bol sıvı tüketmek önemli

Gıda zehirlenmesi tedavisinde en önemli aşama sıvı tüketimi. İshal ve kusma çok fazla elektrolit kaybediliyor. Hastalara bu dönemde bol miktarda sıvı alınması öneriliyor.

Risk gurubunda olan kişilerin daha dikkatli olması gerekiyor.

Et, tavuk ve deniz ürünleri iyi pişirilmeli

Özellikle bu ürünlerin taze olarak alınması sıcakta fazla bekletilmeden taze pişirilip tüketilmesi gerekiyor. Ayrıca meyve ve sebzelerin  iyice yıkanması ve ambalajlı ürünlerin son kullanma tarihine dikkat edilmesi gerekiyor.