Gebelik zehirlenmesi, erken doğum, iri bebek, sarılık, solunum sıkıntısı, ölü doğum gibi riskleri ortadan kaldırmak veya azaltmak için erken teşhis önemli.

Gebelik diyabeti nedir?

Gestasyonel diabetes mellitus (Gebelik diyabeti) ilk kez gebelik sırasında ortaya çıkan glukoz tolerans bozukluğu olarak tanımlanmakta.

Çoğunlukla gebeliğin 24'ncü haftasından sonra plasenta hormonlarının insülinin etkilerine (insülin direncini arttırmasına) engel olmasına bağlı olarak gelişen Gestasyonel diyabet (Gebelik diyabeti), gebelikte kan glukoz regülasyon bozukluğu, özellikle de gebelikten önce diyabeti olan hastalarda, hem anne hem de bebek için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Çözüm beslenmeden geçiyor: Eklemlerinizi destekleyin Çözüm beslenmeden geçiyor: Eklemlerinizi destekleyin

Bununla beraber gebelikten önce diyabeti olduğu halde gebelik sırasında tanı alan, gebelikten önce tanısı konulamamıSş vakaları, gebelik diyabeti vakalarından ayırt etmekte kimi zaman yetersiz kalınıyor. Obezite ve diyabetin artması ile tanı konmamış tip 2 diyabetli gebe sayısı da artış gösteriyor. Bu nedenle, ilk prenatal vizitte (doğum öncesi takip) standart kriterlere göre diyabet tanısı alan gebelerde gebelik diyabeti yerine, ‘aşikar diyabet’ tanısı konulması öneriliyor. Gebeliklerin ortalama olarak yüzde 10’unda gebelik diyabetinin görüldüğü tahmin ediliyor. Bu oran, araştırılan popülasyona ve kullanılan tanısal yöntemlere bağlı olarak yüzde 1 ile yüzde 22 arasında değişiyor.

Riskleri nelerdir, nelere neden olabilir?

Gebelik diyabet tanısı alan anne adaylarında preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) ve erken doğum riski artıyor. Yeni doğanda ise makrozomi (iri bebek), neonatal hipoglisemi (glukoz üretiminde azalma veya tüketiminde artış), sarılık, hipokalsemi (kalsiyum eksikliği), polisitemi (kanda dolaşan kırmızı kan hücre sayısının artması), solunum sıkıntısı sendromu, konjenital malformasyonlar (eksik ya da oluşmamış organ) ve ölü doğuma neden olabilir.

Doğumdan sonra gebelik diyabetli kadınların çoğunda glukoz metabolizmasında düzelme görülmekle birlikte sonraki gebeliklerinde gestasyonel diyabetin tekrarlama riski yaklaşık yüzde 50 oranla yüksek bulunuyor. Ayrıca ileriki yaşamlarında tip 2 diyabet gelişme riski de yüzde 70-80’e kadar varmakta. Bu sebeple gebelik diyabeti tanısı almış kadınların doğum sonrasında diyabeti düzelse bile prediyabetli olarak kabul edilip diyabetten korunma programlarına alınmaları ve takip edilmeleri gerekiyor.

Editör: Sena ERDOĞAN