İkinci meşrutiyetin ilanının ertesi gününde (24 Temmuz 1908) sansürün kaldırılması , “ Basın Bayramı” olarak kutlanıyor.
Sansür döneminde oluşturulan sansür kurulu tarafından çıkarılan Yönetmelikle, basının elini kolunu bağlayan bir dizi yasaklar vardı.. Sansürün kaldırılmasıyla, gazeteler özgürlüğe kavuşmanın coşkusunu dile getiren ateşli yazılar yayınladı. O dönemde İstanbul’ da dört gazete yayımlanıyordu: İkdam, Sabah, Tercüman-ı Ahval ve Saadet..
Sansür döneminde, kitapçılardan toplanan çuval çuval yasak kitabın, Çemberlitaş hamamında yakıldığı “Yakın Tarihimiz” adlı kitapta belirtilmektedir.
Günümüzde, basın geniş bir özgürlüğe sahiptir. Ancak kabul edilmelidir ki; her alandaki özgürlükler gibi, basın özgürlüğü de sınırsız değildir. Anayasa ve yasalarla belirlenmiş sınırları vardır.
Anayasamızın “Basın Hürriyeti” başlıklı bölümünde şöyle denilmektedir:
“Basın hürdür. Sansür edilemez. Basımevi kurmak izin alma ve mali teminat yatırma şartına bağlanamaz.
Basın hürriyetinin sınırlanmasında Anayasanın 26 ve 27’nci Maddeleri uygulanır.
Sözü edilen 27. Madde de şu hususlar yer almaktadır:
Devletin iç ve dış güvenliğini, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü tehdit eden veya suç işlemeye ya da ayaklanma veya isyana teşvik eder nitelikte olan veya Devlete ait gizli bilgilere ilişkin bulunan her türlü haber veya yazıyı, yazanlar veya bastıranlar veya aynı amaçla, basanlar, başkasına verenler, bu suçlara ait kanun hükümleri uyarınca sorumlu olurlar. Tedbir yolu ile dağıtım hakim kararıyla; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunun açıkça yetkili kıldığı merciin emriyle önlenebilir.
24 Temmuz 1960 da, basın kuruluşları ve basın organlarının temsilcileri tarafından imzalanmış bulunan, bir “ Basın Ahlak Yasası” hazırlandı. Basın’ın kendi kendini denetlemesi maksadıyla belirlenen ilkeleri uygulamak içinde 10 kişilik bir “Basın Şeref Divanı” kuruldu. Kurul Basın Ahlak yasasına uymayan gazetecilere Kamuoyuna açıklıyordu. Zaman içinde fonksiyonunu yitirdi.
Nitekim; Bir zamanlar hemen her gazetenin bir köşesinde görülen; “Gazetemiz Basın Ahlak Yasasına uymayı taahhüt etmiştir.” İfadesi artık görülmez oldu.