Gayrimenkuller üzerinden devletin, mal sahiplerinin, kiracıların yıllarca çare aradığı ama hiçbir kesimin memnun olmadığı sıkıntılar sürüp gitmektedir. Kiraya verenlerin, fahiş artış, depozite gibi keyfi uygulamaları ve bazı kiracılarında hiç artış yapmadığından ev sahiplerine sıkıntılar yaşamaktadır. Her iki tarafı huzursuz eden tatsız olaylar ve cezai müeyyideler sürüp gitmektedir ve beyan dışı kalan gayrimenkul kira gelirleri.
Devletin giderlerini, yatırımlarını karşılamak için her yıl yeni kaynaklar aranmakta vergi gelirlerini artırmak için tamimler, yasalar çıkarılmaktadır. Ama nedense kayıt dışı kalan kira gelirleri için kesin bir çözümler getirilmiyor. Bu hususta hem devlet, hem kiracı hem de mal sahiplerinin memnun kalacak şekilde acilen yeni düzenlemeler getirmeliyiz. En önemlisi devletin yıllarca ulaşamadığı, ücralarda kalmış veya gizlenmiş kayıt dışı kalan kira gelirlerini kazanabilme amacıyla yeni düzenlenmelere acilen ihtiyaç vardır.
Öncelik bu görevi, sözleşmelerini bankalar üstlenmeli ve muhatap banka olmalıdır. Şöyle bir sistem geliştirilmelidir; Yıllık kira muafiyetleri kaldırılarak yerine vergi oranları düşürülmeli ve her kesime aynı oranda uygulanmalıdır. Keza mal sahibi adına bir gayrimenkul hesabı açılmalı, elden yapılan sözleşmelerin hiçbir geçerliliği olmamalıdır. Dolayısıyla sınırsız sayıdaki limit dışı kalmış gayrimenkul vergileri, ödenmeyen kiralık yerler de ortaya çıkacaktır.
Banka aracılığıyla her ay düzenli olarak alınan kira gelirlerinin toplamından kesilen vergileri, bankalara verilecek otomatik talimatla Gelirler genel müdürlüğü hesabına aylık olarak aktarılacaktır. Vergi kaçırma problemleri olmayacağı gibi yıl sonlarında beyanname verme zorunluluğu ortadan kalkacaktır, mal sahiplerinin müteakip yıl vergilendirilme de olmayacaktır.
Diğer taraftan mal sahipleri kiracıların ödemediği ayları baz alınarak muhatap bankalar tarafından tahliye işlemleri daha hızlı ve basite indirgenecektir. Karşılıklı mağduriyetler, bu kadar çok olmayacak ve mahkemelerin, icra dairelerinin yükleri en asgariye inecektir.
Kira bedellerinin tespitinde; Her yıl belediyelerin emlak vergileri için tespit ettiği sistemle birlikte çalışmalıdır. Zira belediyeler emlak vergilerinin tespitinde; şehir merkezi, gelişmişliği, ticari alanı, belde, mahalle, uzak alanlar, keza binanın yaşı, cinsi, kaloriferi, asansörü vs. gibi değerlendirmeler sonuca her yıl vergileri itiraza mahal kalmadan beyanname verme zorunluluğu olmadan tahsil edilmektedir.
Böylece hazır, mevcut bir sistemle ve çapraz bir çalışma ile itirazları da yok edecek ve gerçek kira bedelleri vergileri ortaya çıkarak keyfiyetler engellenecek ve e devlet üzerinden belgelenecektir.
Dolayısıyla böyle uygulamayla hem kiracılar hem mal sahipleri gerçek değerleri bilecektir. Devletimiz bir an önce bu yüksek oranda ki kayıt dışı kalmış gelirlerine kavuşması dileğiyle.