Florür vücudumuzda özellikle diş ve kemik oluşumunda gerekli olan bir iyondur. Ortalama olarak yetişkin bir kişinin günlük 2 veya 3 miligram flor ihtiyacı bulunur. İnsanlar flor ihtiyaçlarını  karides ve mavi yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri, patates, kuru üzüm, yulaf ezmesi, demlenmiş çay ve kahveden karşılar. Peki florür yararlı mı zararlı mı? Bu soru son yıllarda sıkça sorulmaya başlandı. Özellikle çocukların kullandığı diş macunlarında yer alan florürün çocukların sağlığını olumsuz etkilediği ile ilgili bazı söylentiler var.

Damarları tıkıyor, beyni eritiyor: Her mutfakta kullanılıyor Damarları tıkıyor, beyni eritiyor: Her mutfakta kullanılıyor

Florürün Yararları

Florürün diş çürümesini engelliyor. Yemek sonrası diş üzerinde yemek parçaları birikir ve bu parçalar diş plaklarını oluşturur. Diş plaklarının temizlenmemesi durumunda diş çürükleri meydana gelir. Az miktarda alınan florür tükürük ile karışarak diş yüzeyine yerleşir ve dişin korunmasını sağlar. Bunun için diş fırçanıza bezelye büyüklüğünde diş macunu sürüp dişlerinizi bu şekilde fırçalamalısınız. Fazla macun fayda vermez aksine zarar verebilir. 

Florürün Zararları 

Florür, vücuda yüksek miktarda alındığında zararlıdır. 5 gram sodyum florür ölümcül etkiye sahiptir. Bu yüzden diş macunu dikkatli kullanılmalıdır. Özellikle çocukların diş macunu yutmamasına dikkat edilmelidir. Florürün yüksek miktarda alınması durumunda ölümcül vakalar az görünse de kalıcı hasarlar bıraktığı da kesindir. Beyni etkileyerek ezber, hafıza, düşünme gibi becerileri azaltır. Florürün bir diğer zararı ise hormonal dengeyi bozmasıdır. Örneğin Testosteron seviyesinin azaltıcı etkisi vardır. Florür kolayca vücuttan atılamadığı için tiroid bezlerinde depolanır. Bu da tiroid hormonu olumsuz yönde etkileyecektir.

Diş macununuzun doğru seçimi için yaşınız, diş minenizin durumu, tükürüğünüzün kalitesi ve genel diş sağlığınızın durumuna göre seçmelisiniz.

Editör: Saliha Kara