GENEL

Evlilik İzni Kaç Gündür, Nasıl Alınır?

Evlenmeyi planlayan her çalışanı ve işverenlerini yakından ilgilendiren evlilik izni, 4857 sayılı İş Kanunu ile güvence altına alınmış haklardan biridir. Evlilik izni ile çalışanlar, yasal olarak nikahı takiben ücretli izne ayrılabilirler. İşte detaylar

Abone Ol

Evlilik İzni Nedir?

Düğün izni gibi farklı adlarla da anılan evlilik izni, bir çalışanın evlenmesi durumunda kullanabileceği yasal mazeret iznidir. Ayrıca yasa, düğün iznini “ücretli izin” kategorisine almıştır.

Evlilik İzni Kaç Gündür?

4857 sayılı İş Kanunu, evlilik izninin minimum 3 gün olduğunu belirtir. Ancak çalışan ile işveren arasında iş sözleşmesi imzalanmışsa bu durum değişiklik gösterebilir. Örneğin iş sözleşmesinde evlilik için 5 günlük izin belirlendiğini varsayalım. Bu durumda çalışan 5 günlük iznini nikahı takiben kullanabilir. 

Evlilik İzni Ne Zaman Alınır?

İş Kanunu’nda düğün izninin ne zaman kullanılacağı açıkça ifade edilmemiştir. Yani “Evliliği takip eden ilk gün” veya “Evlilikten sonraki ilk pazartesi” gibi iznin başlayacağı tarihle ilgili açık bir ifadeden söz etmek mümkün değildir. Bu nedenle de işveren olarak çalışanlarınızla uzlaşıp nikah izni için bir tarih belirlemeniz gerekir. Genellikle çalışanlar, hafta sonu ve diğer resmi tatillerle düğün iznini birleştirmeye çalışır. Birçok şirket ise buna izin verir ve böylece çalışanların balayı izni için yılllık ücretli izinlerini kullanmasına gerek kalmaz. Çünkü neredeyse minimum 9 gün gibi bir süre tatil yapabilirler. 

Evlilik İzni Nasıl Alınır?

Evlilik izni almak isteyen çalışanlar, nikah tarihini belirledikten sonra; işveren, işveren temsilcisi veya insan kaynakları departmanı ile iletişime geçmelidir. Bu süreçte çalışanlar, nikahtan sonraki bir tarih aralığı için izin isteyebilir. 

İşçi veya memur kadrosunda yer alan çalışanlar ilk olarak izin almak için şifahen (sözlü) bildirim yaparlar. Bazı kurumlar için bu yeterlidir. Bazı kurumlar ise şifahen yapılan bilgilendirmeye ek olarak dilekçe hazırlanmasını talep eder. Çok sayıda çalışana sahip olan işverenlerin ise şifahen ve dilekçe ile başvuru kabul etmesi önemlidir. Aksi takdirde karışıklık nedeniyle işler aksayabilir. 

Son olarak kural gereği evlilik izni, izni gerektiren olay bittikten sonra işverene talepte bulunarak kullanılamaz. 

Evlilik İzni Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Düğün izni için hazırlanan dilekçe, geleneksel dilekçe formatındadır. Üst kısma dilekçenin verileceği birim veya makamın adı yazılır. Devamı ise şöyledir: 

“../../…. tarihinde evlenecek olmam nedeniyle, 4857 sayılı İş Kanununun ek madde 2 düzenlemesi uyarınca .. gün izin kullanmak istiyorum.” 

İzin isteyen kişi devlet memuru ise “4857 sayılı İş Kanunun ek madde 2 düzenlemesi” ifadesi, “657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104. maddesi” olarak değiştirilmelidir. 

Maruzat bildirilen kısımdan sonra izni isteyen kişinin adı, soyadı, adresi ve imzası gibi bilgilerinin yazılması gerekir. 

Evlilik İzninin Koşulları Nelerdir?

Evlilik izninin başlayacağı zaman, İş Kanunu’na göre değil; çalışan ve işverenin uzlaşımına bağlı olarak belirlenir. Evlilik izninin diğer koşulları ise şöyle sıralanır: 

·         Evlilik izni, takvim günü üzerinden belirlenir. Yani resmi tatil sayılan hafta sonları veya bayram tatilleri gibi günlere denk gelmesi durumunda ekstra izin verilmez. 

·         Ücretli izin olarak değerlendirildiği için maaş kesintisi yaşanmaz. 

·         Yasa ile belirlenen üç günlük asgari izinden daha az izin verilmesi veya hiç izin verilmemesi durumunda çalışan, haklı fesih yapabilir. 

·         Yasaya göre evlilik izni, yıllık izinden hariç tutulur. Bu nedenle de kullanılması durumunda yıllık izinde bir eksilme yaşanmaz. 

Düğün izni ile ilgili bilinmesi gereken diğer hususlar ise şöyle sıralanır: 

İşveren Düğün İzni Kullandırmazsa Ne Olur?

Evlilik veya diğer bir deyişle düğün izni, yasa ile çalışana tanınmış bir haktır. Bu nedenle de kullandırılmaması durumunda çalışan, haklı fesih sürecini başlatabilir. Yani çalışan istifa edip kıdem tazminatı dahil olmak üzere tüm haklarını alarak işten ayrılabilir. 

Evlilik İzni İçin 1 Yıl Çalışmak Şart mı?

Yıllık izinler ile mazeret izinleri genellikle karıştırılır. Yıllık iznin kullanılabilmesi için çalışanın en az 1 yıldır iş yerinde çalışması gerekir. Ancak evlilik izni, mazeret izni kategorisinde yer alır. Yani çalışana çalıştığı süre dikkate alınmaksızın düğün için izin verilmesi gerekir.

Evlenen İşçi İşten Çıkabilir mi?

Çalışan kadın ise evlilikten sonra kıdem tazminatı hakkından yararlanarak işten ayrılabilir. Bunun için belirlenen süre sınırı ise 1 yıldır. Gerekçe olarak sadece evlilik belgelerini sunmaları yeterlidir. Ancak erkekler için böyle bir durum söz konusu değildir. 

Evlenen İşçi İşten Çıkarılabilir mi?

Çalışan, sadece evlendiği veya evlilik ile ilgili yasal bir hakkını kullandığı için işten çıkarılırsa işe iade davası açabilir. Ancak böyle durumlarda mutlaka çalışanların, avukatlardan yardım alması önerilir. Aksi takdirde çeşitli hukuki sorunlar yaşanabilir ve çalışanlar haklarını kaybedebilir.