Saç renginizi değiştirerek bambaşka bir görünüm elde edebilirsiniz. Saçınızı kuaföre gitmeden istediğiniz renge kendiniz evde kolayca boyayabilirsiniz. 

İşte evde saç boyamanın püf noktaları

Saçlarınızı kuruyken boyayın. Saçlarınızı ıslakken boyama aslında çoğu uzman tarafından renkler eşit dağıldığı için önerilse de saç fazla nemli olduğu için seçtiğiniz rengin eşit yayılmamasına neden olabilirsiniz.
Dipleri boyarken diş fırçası kullanabilirsiniz.
Bulaşan boyaları hemen temizleyin.
Beklerken bir duş bonesi takın.
Boyanın ardından saçlarınız yıkarken mutlaka boya kutusundan çıkan saç kremini kullanın.

Evde saç boyama malzemeleri

Kutu Boya
Fırça ve boya kasesi (Boya kutularının içinde, boya şişesi olabiliyor, aldığınız boyaya göre tercih edin)
Tek kullanımlık duş bonesi  (Evlerde bulunan streç film ya da poşet kullanılabilir)
Tek kullanımlık eldiven
Eski tişört
Havlu
Nemlendirici krem

Saç boyası seçimi

Saçınızı ilk kez boyuyorsanız, saç renginizden en fazla birkaç ton koyu bir renk tercih ederek riski azaltabilirsiniz. Örneğin evde platin saç boyama işlemi yapıyorsanız kumral tonları tercih edebilir, evde bakır saç boyama işlemi uyguluyorsan kızıl renklere yönelebilirsiniz. Bu sayede saçında yakalamayı beklediğiniz tonu çok daha rahat bir şekilde tutturabilirsiniz. Dilerseniz, birden fazla saç boyasını karıştırarak hayalinizdeki ara tonu yakalamanız da mümkün.

Boya miktarı

Eğer saçlarınız omuz hizasında ya da omuzlarınızı biraz geçiyorsa, tek bir kutu boya yetmez. Bu nedenle 2 kutu boya alın. Ayrıca boyaları karıştırmak için bir cam ya da plastik kullanmaya dikkat edin. Eğer kullanacağınız kutu metal ise boyanın oksitlenmesine ve rengin değişmesine sebep olur. 

Boya öncesi hazırlıklar 

Kendinize ayna karşısında bir alan hazırlayın
Boyanızı hazırlarken iyice karıştığından emin olun.
Üzerinize boya damlaması ihtimaline karşı eski bir tişörtle boyama yapın.
Çıkarması kolay giysiler giyin.
Cildinizi boyadan korumak için alnınıza ve kulaklarınıza krem ya da lipbalm uygulayın.
Saçınızın arka taraflarını görebilmek için yedek bir el aynasını yanınızda bekletin.

Önce test edin

Özellikle saç renginizde büyük değişimler yani siyahı açmak, koyu renklerde olan saçlarınızı turuncu ya da kızıla boyamak vb gibi işlemler yapacaksanız mutlaka ama mutlaka önce küçük bir tutam üzerinde test edin sonuçları görmeden tüm saçınıza uygulamayın.

Saç tipinize dikkat edin

Gür, kıvırcık ya da dalgalı saçlar rengi daha hızlı emer ve boyadığınızda daha soğuk tonlu hale gelir, bu nedenle daha koyu görünür. İnce ile orta incelikte saç telleri, rengi kolayca emmez ve boya eklediğinizde biraz daha sıcak bir ton haline gelir, yani turuncu, kırmızı veya bakır alt tonlarını verebilir. Yani bu demek oluyor ki; saçınız kıvırcık ve kalın telliyse doğal saç renginizden biraz daha açık bir renk; saçınız ince telli ve düzse, doğal renginizden biraz daha koyu olan daha soğuk tonları seçmeye özen gösterebilirsiniz.

Evde saç nasıl boyanır?

Saç boyalarının birçoğunun kullanma talimatları, ilk kez saç boyayan kullanıcıların içini rahatlatacak kadar detaylı açıklamalarla hazırlanır. Her saç boyasının uygulama şekli birbirinden farklı olacağı için, bu talimatlara harfiyen uymanız gerekir.

Saç boyalarının kutularında ve ton skalalarında gördüğün renklerin saçında nasıl duracağını saç boyasının üzerinde yer alan ton yelpazesinden anlayabilirsiniz.

6 adımda saçınızı boyayın

Çamaşır makinesindeki kireç ve kötü kokulara nasıl son verilir? Çamaşır makinesindeki kireç ve kötü kokulara nasıl son verilir?

Adım 1: Hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra ayna karşısına geçerek saçınızı birkaç eşit parçaya ayırın
Adım 2: Saçınızı boyamaya diplerden başlayın. Dip boyası yapacaksanız, ince bir tarağın arkası ile saçınızı ayırarak sadece dipleri boyayarak ilerleyin. Saçın tamamını boyayacaksanız bir fırça kullanmanız şart. Diplerden başlayarak uçlara doğru fırçayı sürerek ilerleyin.
Adım 3: Boyadığınız tutamı bir kenara atarak sağ ya da sola dolu ilerleyerek aynı işleme devam edin.
Adım 4: Önleri bitirdikten sonra arka kısımları da aynı şekilde önce diplerden başlayacak şekilde boyayın. Tüm saçınızı boyadıktan sonra eğer mümkünse boyanın homojen bir şekilde tüm saç tellerine ulaşması için tarayın. Eğer saçlarınız çok dolaştıysa eldiven kullanarak elleriniz ile diplere masaj yaparak saç uçlarınıza kadar boyanın geldiğinden emin olun.
Adım 5: Saçınıza bir bone geçirin ve boya kutusunun üzerinde yazan bekleme süresine uyarak bekleyin. 
Adım 6: Bekledikten sonra boyanın içinden çıkan şampuan ve saç kremi ile saçınızı boyadan iyice arındırın. Duş sonrası saçınıza mutlaka bakım yağı uygulayın.

Evde saç boyarken kaç saat kalmalı?

Saç boyasından istenilen verimi elde etmek ve rengi tutturmak için 30-40 dakika beklemeniz önerilir. Fakat süre boya rengine göre değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden kullandığınız boyanın arkasında yazan kullanma talimatlarında önerilen süre kadar bekleyebilirsiniz.

Editör: Sena ERDOĞAN