Özellikle bu dönemler ev hanımlarının akın akın yaptığı domates konserveleri tehlike saçıyor. Gıda mühendisleri bu konuda uyarıyor.

Yaz aylarında kışa hazırlık olarak yapılan konserveler için taze ve alınan domatesler  ev hanımları tarafından kaynatılarak konserveleniyor. Asırlardır tercih edilen bu yöntem sayesinde kışın bulunmayan domates lezzetinden faydalanılabiliyor. Bu sayede kolay ve lezzetli yemekleri de elde edeceğini düşünen hanımların atladığı bir gerçek var. Konserveler hayati risk taşıyor!

Konserveleme yaparken çiğ sebze değil kaynatılan bir sebze kullanılmakta. Öncelikle konservelenmek istenen sebze bir süre kaynatılıyor ve sonrasında sıcak şekilde konservelere koyuluyor. Burada en önemli nokta kaynatma işlemi. Birçok hastalığa yol açan mikroorganizmalar bu konservelerde türüyerek varlığını sürdürebiliyor. Bu mikroorganizmalar ancak yüksek sıcaklığın etkisiyle yok edilebilir. Fakat ev ortamında yüksek derecede kaynatma olasılığı maalesef pek mümkün değil.

Konserve gıdalar için yani oksijenin varlığının kısıtlı olduğu ortamlarda bu bakteriler oksijen varlığının az olmasından etkilenmez yani oksijen olmayan ortamlarda da gelişim gösterebilen bir bakteri çeşididir. Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için yüksek ısıda uzunca bir süre kaynatma işlemi gerçekleşmesi gerekir. Gıda fabrikalarında bu sıcaklıklara ulaşmak son derece kolay. Üstelik bu işlemi görmüş gıdaya son olarak mikrobiyolojik analizler yapılarak bakteri sayısı da gözlemlenebilir. Yani marketten satın alacağınız konserve gıdada son kullanma tarihi öncesinde böyle bir risk yer almaz. Ancak ev ortamında bu sıcaklıklara ulaşmak son derece zor olduğu gibi, ürün uzun süre kaynatılmazsa bakteriler yaşamaya devam edebilir. Bu da sağlığınızı tehdit edecek önemli bir problem yaratır.Gıda mühendisleri bu konuda konservelerin ve kapaklarının da kaynatılması konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor.

Damarları tıkıyor, beyni eritiyor: Her mutfakta kullanılıyor Damarları tıkıyor, beyni eritiyor: Her mutfakta kullanılıyor

Bu noktada dikkat edilmesi gereken 2. şey ise, ev ortamında hazırlayacağınız konserveleri buzdolabı koşullarında muhafaza etmek.

Uzmanlar konserve konusunda yine de sağlığınız açısından hazır konserveleri tercih etmenizi tavsiye ediyor. En azından son kullanma tarihine kadar o ürünün güvenli olduğuna emin olmanız çok önemli. Market koşullarında, depolama esnasında ürün hava almış ve mikrobiyal gelişim gözlemlenmiş olsa dahi bunu çok basit bir yöntemle fark edebilirsiniz. Marketlerden satın alacağınız konservelerin kapakları konservenin içindeki vakumdan dolayı dümdüz durmaktadır. Eğer ki o kapakta şişme gözlemlerseniz ürün hava almış demektir ve son kullanma tarihinden önce bozulacağının işaretidir. Aynı gözlemleri evde hazırladığınız konserveler için de yapabilirsiniz.

Konserve yapacak hanımlar sakın unutmayın, tüm bu hususları dikkate almanız sizin ve ailenizin sağlığı için hayati önem taşıyor.

Editör: Merve Kiraz