Erzurum

Erzurum’un tarihi Taş Ambarları

Tarihin askeri ambarı 1870’li yıllarda erzak deposu olarak kullanılmış şimdi de müze olarak turizme kazandırılması planlanıyor

Abone Ol

Erzurum Yeni Kapı semtinde Yoncalık Mahallesinde bulunan ambarlar Erzurum’un tahkim edilmesi amacıyla Erzurum’a tayin edilen Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1860-1870 yılları arasında yaptırılmıştır. Bina üzerinde yapım kitabesi yoktur. Günümüzde Milli Savunma Bakanlığının Erzurum Erzak Deposu olarak kullanılmakta.

Taş ambara doğu, batı ve güneyde açılan üç kapıyla giriş verilmiştir. Asıl giriş kapısı güney cephenin  ortasında olan kapıdır. Silmelerle sınırlanmış yuvarlak kemerli olan bu kapı içeri doğru girintilidir. Kapının hemen üstünde, dışarıya bir adet yuvarlak kemerli pencere açıklığı ile yansıtılan köşk kısmı bulunmaktadır.  Kapının yanlarında da, üçer pencereli iki odaya yer verilmiştir. Doğu ve batı kapıları, asıl giriş kapasının tekrarı şeklinde olup, girinti yapmamaktadır. Bu kapılar, uzun bir koridorla birbirine bağlanmış, erzak yüklü araçların bir kapıdan girip boşaltımı yaptıktan sonra diğer kapıdan çıkışı sağlanmıştır. Taş ambarlar binası, koyu renkli tamamen düzgün kesme taş malzeme kullanılarak  inşa edilmiş.

Tarihi taş binanın müze haline getirilmesi için çalışmalara başlandı

"Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müze Projesi" 7 bin metrekare kapalı alanı kapsıyor. Kapalı çarşı alanının da yer aldığı projede, 102 iş yeri bulunacak. Kültür, sanat ve müze alanına sahip proje kapsamında, mescit, sosyal alanlar, kafe, restoran ve cep sinemalar inşa edilecek.

Turizme kazandırılması planlanan projeyle taş bina kent tarihinin buluştuğu en önemli kavşak noktası olacak.