Gazetede haberi okumuşsunuzdur. Siyah zemin üzerine basılmış haber, gerçekten Erzincan için bir kara haberdi. Zira şehrimizde oynanan amatör ligi futbol maçında Erzincanspor sahada 8 kişi kalan Bulancakspor’a 1-0 mağlup olmuştu.
İl yönetiminin toplu halde izlediği maçta, Erzincanspor’un bir kasaba takımına yenilmesi, gerçekten üzüntü verici bir durumdur.
Erzincanspor’un 44 yıl önce hangi zor koşullarda kurulduğunu bilen ve Oktay Malatyalıoğlu’nun başkanlığındaki ilk yönetim kurulunda görev almış bir insan olarak, ilin adını taşıyan, spor kulübünün nereden nereye geldiğini, ister istemez büyük bir üzüntü içinde anımsadım.
Oysa 1969 yılında Erzincanspor kurulurken ne büyük heyecan ve ilgi vardı. O yıllarda, illerin tanıtımında en büyük etken lig maçlarıydı. Hafta sonlarında TRT haber bültenlerinde illerin hatta ilçelerin adından söz edilirken, Erzincan’ın lig takımları arasında yer almaması büyük bir eksiklik olarak kabul ediliyordu. O nedenle bir an önce Erzincanspor’un kurulması için yoğun çaba harcanıyordu. Çabalar olumlu sonuç verdi ve Erzincanspor 3. Milli lige kabul edildi. 3. Lig kırmızı gurupta ilk resmi maçını 31.08.1969 günü İskenderunspor ile oynadı.
Erzincanspor, Valilerin, Belediye Başkanlarının, kulüp başkanlığı yapan hemşehrilerimizin desteği, ayrıca Erzincan halkının ilgisi ve katkısıyla başarılı sezonlar geçirdi. Şampiyonluklar yaşadı. Temelini Erzincanlı gençlerin oluşturduğu takımlar 1975’lere kadar lig maçlarında inişli – çıkışlı olarak mücadeleyi sürdürdü.
Ne varki; zaman içinde sadece Erzincan’da deyil bir çok yörede, o eski heyecan kalmadı. Yıllar önce Erzincan’da müessese takımlarının dışında, gençlikspor, 13 Şubat gibi futbol takımları mahalli liglerde top koşturdu. Şimdilerde bunların hiçbirisi yoktur. Kaynak kurudu. Yeni genç kabiliyetler yetişmiyor. Oysa biz biliyoruzki, 70’li yıllarda Erzincanspor takımının temelini mahalli sporcular teşkil ediyordu. Amatör bir ruhla mücadele eden o ekipler, yıllarca Erzincanspor’un başarısında pay sahibi oldu.
Arkadaşımız Ender Aktürk’ün, çeşitli kaynaklardan araştırıp hazırladığı “Kuruluşundan bugüne Erzincanspor” 1995 yılında basılarak kütüphanelerde yerini aldı. Ve Erzincanspor’un nereden gelip nereye gittigini merak edenler için önemli bir kaynak oldu.
Yazımızı rahmetli Recep Yazıcıoğlu’nun sözünü ettiğimiz kitap için yazdığı ‘Sunuş” yazısından bir bölümü alarak bitiriyoruz.
“Çünkü olayın, sporun ötesinde bir anlamı olduğunu, bir ilin birlikteliğini, kollektif şuur ve heyecanını, beşeri ve insani ilişkilerini sağlamaktaki etkisini hep göz önüne aldım. Özellikle Erzincan gibi deprem bilahare terör şoklarını yaşayan, yapı itibariyle tahrike müsait olan bir ilde, sporun birleştirici yönü, aynı heyecanı ve atmosferi paylaşmak suretiyle sağlandığı olumlu sonuçları nedeniyle, Erzincanspor’a verilecek destek herkesi ilgilendirir.
Spor yapmak ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak suretiyle sağlıklı yaşamı kendi hayatımda uygulamaya ve bulunduğum yörede çevremdeki insanlara örnek olmaya çalışan bir kişi olarak, kitle sporuyla birlikte, profesyonel futbolunda desteklenmesi gerektiği kanaatindeyim.
Kasaba takımlarıyla oynamaktan kurtulmak, çevre illerden farklı bir konuma gelmek, hem ilimizin tanıtımı, hem moral gücü ve hemde buna bağlı olarak iktisadi ve kültürel gelişmesi açısından önemli bir hadise olacaktır.
Artık Erzincanspor’u 2. Lige çıkmış bir takım olarak kabul ederek, 1. Ligde de aynı başarıyı göstermesini diliyorum.”