İçişleri Bakanlığı’nca 2019 yılında “ Öncelik hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla “ Yaya Öncelikli Trafik” yılı ilan edilerek, yaya kazaları en aza indirilmeye çalışılmış, toplumsal farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştı. Ancak yaya geçiş yerlerinin çok sık olması ve yayaların bilinçsiz geçiş yapmak istemeleri trafik sorununu beraberinde getiriyor.

Yapılan düzenlemeye göre, “Yaya Öncelikli Trafik” anlayışı ile sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa ilk geçiş hakkının verilmesi zorunlu hale geldi.

Enflasyon % 47'ye Geriledi: Gıda Fiyatları En Büyük Etken Enflasyon % 47'ye Geriledi: Gıda Fiyatları En Büyük Etken

YAYALAR GEÇİŞ ÖNCELİĞİ KANUNUNU NE KADAR BİLİYOR?

2019 yılında tanıtımla kamuoyuna duyurulan bu sistemin yayalar tarafından tam olarak anlaşılmamış olduğu görülüyor. Yayalar trafik lambalarının olduğu yaya geçiş bölgelerinde de araçlara yeşil ışık yanmasına rağmen geçiş öncelikleri olduğunu düşünerek karşıdan karşıya geçmeye çalışıyor. Bu bilinçsiz geçiş isteği zaman içerisinde trafik sıkışmalarına araç kullanıcıları ve yayalar arasında da tartışmaya sebep olabiliyor.

YAYA GEÇİŞLERİNİN ARALIKLARI UYGUN MU?

Yaya geçişlerinin kısa mesafelerde tekrar etmesi de sürücüleri zor duruma düşürebiliyor. Hal böyle olunca yaya geçişlerinin yeri mi hatalı yayalar mı bilinçsiz sorusunu akıllara geliyor?

Editör: Yasemin Dülgeroglu