Tarihi zenginliklerle dolu olan bu köprüler yıllarca, pek çok sevince üzüntüye, kavuşmaya, ticarete ve daha bir çok olaya şahit oldu.

Asırlık Acemoğlu boğazı köprüsü Erzincan-Kemah kara yolunun yaklaşık 35. kilometresinde, Karasu Nehri üzerinde bulunan köprü, Acemoğlu Boğazı’nın iki yakasını birbirine bağlıyor. Kesme taştan yapılan tek gözlü köprünün ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Bu köprü tarihi öneminin dışında dramatik bir olaya da sahne olmuştur. Bu yüzden köprünün hemen yanı başında bir de Şehitler Anıtı bulunuyor.

Erzincan ve Bayburt’ta sağanak yağış bekleniyor Erzincan ve Bayburt’ta sağanak yağış bekleniyor

ACEMOĞLU KÖPRÜSÜNÜN ACI HİKAYESİ

22 Nisan 1996 yılında 3. Ordu Komutanlığına bağlı devriye aracı öğlen saatlerinde Acemoğlu köprüden kanyona uçmuş ve bu kazanın ardından 14 askerimiz şehit olmuştu. Yaşanan bu dramatik olayın ardından şehitlerin anısına Uluçınar Köyü şehitlik Anıtı inşa edilip 27 Eylül 2012 yılında Koruma Kurulu tarafında tescili yapılmıştır.

KÖTÜR KÖPRÜSÜ

Erzincan-Tercan güzergâhındaki Akyurt Köyü sınırları içinde ve Karasu Irmağı üzerinde yer alan köprü, artık bir kalıntıdan ibaret.

Selçuklu izleri bulunuyor:

Köprünün inşa kitâbesi yoktur; özellikle, kuzey-batı kanadında ve nisbeten özgün kalabilmiş rıhtım-yol üzerindeki düzgün kesme taş işçiliğine bakılırsa, Selçuklu çağında ve 13. yüzyılda inşa edilmiş olması muhtemeldir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu