ERZINCAN

Erzincan usulü kesme çorbasının sofralara geliş hikâyesi

Kesme ( un çorbası) nasıl yapılır?

Abone Ol

Erzincan’da yöresel lezzetler sıralanırken akla ilk gelenlerden olan kesme çorba diğer bir adıyla un çorbasıdır. Erzincan sofralarının vazgeçilmezi olan bu çorba yörenin kendine has usulü ile inanılmaz bir lezzet şöleni sunar.

Erzincan’da davet sofralarının olmazsa olmazı olan  Kesme Çorbası, çeşitli bitkilerle servis edilmektedir. Zeytinyağı, pul biber ve kimyon ile hazırlanan Erzincan kesme (un) çorbası vazgeçilmeziniz olacak.

Hazırlanışı;

Tuz ve su ile un koyuca yoğrulur. Çokça yoğrularak kıvama getirilir. Bıçakla kesilerek topak yapılır. Bunlar oklava ile normal kalınlıkta açılır. Yufkalar un yardımı ile üst üste konur. Bunlar 5 cm genişliğinde parçalara ayrıldıktan sonra, erişte gibi fakat daha genişçe isteğe bağlı daha ince bir şekilde doğranır. Bir sergi üzerine serilen kesme hamur kurutulmaya bırakılır. Babaannelerimiz genellikle bu işin ustasıdır. Erzincanlı olan her yaşlı kadın bu usul ile yılda birçok kez çorba keserek evinde depolar. Böylece pişirmeye hazır halde olan kesmeler kıssa sürede istenilen anda pişirilerek evdekilere enfes bir şölen sunar.

Çorba haline getirilişi;

Soğanı küçük küçük doğrayın ve tereyağında kavurun. Kavrulduktan sonra kavurmayı ilave edin ve kısık ateşte 5-10 dakika daha kavurun.

Daha sonra suyu ilave edin ve su kaynadığı zaman erişteyi de ilave edip 1-2 dakika sonra ocağın altını kısın.
Tencerenin kapağını yarım kapatın, 10 dakika sonra çorbayı karıştırıp kapağını tam kapatın ve pişirmeye devam edin.
Eriştenin pişip pişmediğini kontrol ettikten sonra doğranmış maydanozu ilave edip 5 dakika sonra ocağın altını kapatın (bizim eriştemiz 20 dakikada pişti). Sarımsağı ve naneyi çorbaya koyup karıştırın.
Daha sonra çorbayı karıştırırken yavaş yavaş ayranı ilave edin. 

Yörenin kendine has tekniği ile bu çorbanın içerisine minik köfteler katılır. (İsteğe bağlı)  Bu köfteler çorbaya ayrı bir lezzet katacaktır. Şimdiden afiyet olsun.