ERZİNCAN İÇİN FARKLI BİR PROJE

Abone Ol

EKOLOJİK ARAŞTIRMALAR VE BİLİM- KÜLTÜR- SANAT MERKEZİ
Geçtiğimiz günlerde Tahir Erdoğan Şahin Hocamız’la Erzincan üzerine birçok projenin konuşulduğu heyecan dolu bir telefon sohbetimiz oldu. Kentimiz için önemli olduğunu düşündüğüm projelerden birini sizlerle de paylaşmak istedim.
        “Ekolojik Araştırmalar ve Bilim-Kültür-Sanat Merkezi”        
         Projenin özelliği kırsalda ve en az 20-25 köyü kapsamasıdır.
         Bir yönüyle ülkemizin, özelde Erzincan’ın önemli sorunlarından olan, okulsuzlaşan köylerimizdeki önemli bir boşluğu doldurmayı amaçlıyor. Birçok köyde ilkokul kalktı. Okulu, Öğretmeni olmadığı için eğitimde özellikle doğa, kültür ve tarih konularında yaşanan eksikliği gidermeyi hedefliyor.
         İkincisi köyler arasında mekik dokuyan Tedaş, Telekom, Bayındırlık, Orman, Kızılay gibi birçok kurum görevlilerinin emek, zaman ve maliyet masraflarını azaltarak her türlü iletişim bilgi sürekliliğini sağlamak. Yani kurum ve kuruluşların tüm köylerle irtibat kuracakları her daim muhatap bulabilecekleri bir merkez.
         Ekolojik boyutu ile Erzincan Coğrafyası’ndaki fauna ve floranın tanınıp analiz edilerek Erzincan’ın doğa güzellikleriyle birlikte bilinmesi ve doğal yapının korunması amaçlanıyor.
        Yine, hem ulusal hem uluslar arası düzeyde bilim adamlarının gelip yöreyle ilgili araştırma yapmasıdır. Şimdiden Hacattepe ve Anadolu Üniversitesi ile Tübitak gibi kuruluşlar, bilim adamı konusunda destekleyici olacaklarını ifade etmişler. Dünya çapında bir bilim adamı olan Prof. Dr. Ali Demirsoy böylesi bir kurumda kendi elemanlarıyla gelip inceleme yapmayı düşünüyor. Aynı şekilde Gazi, Fırat, İnönü, Kocatepe ve Kocaeli Üniversiteleri ve ayrıca yurt dışında çeşitli üniversitelerden katılımların olacağı, sosyal bilimler, tarih ve edebiyat sahasında pek çok bilim adamı oluşturulacak bu merkezlerde gelip araştırma yapmayı bekliyor.
         Dahası bu merkezlerde kırsal kalkınma projeleri üretilecek, kültürel değerler derlenecek, merkezin kurulduğu yerlerdeki el sanatlarının üretilmesi için zemin oluşturulacak…       
         Aslında bu bir model.
         Hocamız pilot bölge olarak 23 köye hizmet edebilecek Refahiye Cengerli’yi düşünmüş.
         Bu bütün köylere yaygınlaştırılabilir. Önemli olan bu merkezlerin ilçelerde değil kırsalda ve birçok köyün merkezinde olmasıdır.
         Kurulacak bu merkezlerin işlevsel hale getirilmesi, yaşatılması ise bilim adamaları ve halk tarafından yürütülecektir. 
         Devlete bir külfet getirmeyecektir. Ne bir görevli nede herhangi bir şey istenmemektedir. Devletten istenen sadece 90 metre kare bodrumlu bir bina yapımından ibarettir. Devlet çok ucuza bir bina yapacaktır, bu kadar. Seçilen pilot bölge için köylüler 400 metre karelik arsasını bu iş için bağışlamış, ilgili doküman, evrak ve dilekçeler Refahiye Kaymakamlığı aracılığıyla Erzincan İl Özel İdaresi’ne iletilmiş.                    
         Umuyoruz ki klasik memur refleksleriyle “canım ne gerek var” gibi statükocu bir yaklaşımla bu proje engellenmez. Çevredeki 23 köy bu merkezdeki bilimsel etkinliklerden, kütüphaneden ve laboratuarlarından yararlanacak, doğa, tarih ve kültürel dokunun korunması konusunda sürekli bilgilendirileceklerdir.
         Aslında bu tarz örnek projeler insanca yaşamanın gerekliliklerinden doğmaktadır. Kaliteli bir hayat sürmek yaşadığımız yeryüzünü tanımak ve korumakla eşdeğerdir.
         Erzincan Valiliği ve il Özel İdaresi’nin bu merkezin inşası konusunda gerekli ilgiyi göstereceklerini düşünüyoruz.