ERZİNCAN MÜSİAD AÇILDI
Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz ve MÜSİAD genel başkanı Sayın Nail Olpak’ın katılımıyla MÜSİAD Erzincan temsilciliği açıldı.
Şube başkanlığını genç işadamlarından Sayın Murat Yurt yapacak.
MÜSİAD Derneği’nin üyeleri daha çok muhafazakâr işadamlarından oluşuyor. Sayın Bakanın açılış konuşmasında ifade ettiği gibi “Anadolu Kaplanlarının” bir araya gelerek oluşturduğu bir dernek.
Anadolu Şirketlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Bu aynı zamanda ticaretin, sanayinin Anadolu’da yayıldığının, geliştiğinin de bir göstergesi…
Güçlü iş adamlarıyla kentlerde dönüşüyor, daha eğitimli ve daha şehirleşiyor. Bunun için Erzincan gibi şehirlerde devlet teşvikleri devam etmeli, iş adamları, yatırımcılar desteklenmelidir. Bu destekler kentte hem iş zihniyetini oluşturuyor hem de girişimcilik ruhunu geliştiriyor.
ERDEF
ERDEF( Erzincan Dernekleri Federasyonu) başkanı Sayın Selahattin Ayvaz gündemlerini ve yürüttükleri çalışmaları sosyal medyada bizlerle de paylaşıyor.
En son derginin 8 sayısı elime ulaştı.
Selahattin Bey “yapılanlar yeterli mi?” Başlıklı bir de yazı keleme almış.
Evet, Erzincan’dan gördüğümüz kadar ERDEF dayanışma bilinciyle hareket eden sosyal sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan bir dernek.
Aslında il dışında faaliyet gösteren bütün derneklerimiz kentin tanıtımında rol oynuyor, Erzincanlılık bilincini sürekli canlı tutuyorlar.
2013 te bir araya gelen derneklerimiz “ERZİNCAN’DA VUSLAT” Programı düzenlemişlerdi.
Günümüzün sihirli gücü iletişim. Sorunların çözümü ise bir araya gelmek. Geriye Erzincan’ı dert edinen derneklerimizin birlikteliğini geleneksel hale getirmek kalıyor. Yani ERDEF’İN sorumluluğu büyük.
ANA OKULARINDA AŞI UYGULAMASI
Anaokullarında yapılan aşılar belki çocukların sağlık problemini çözüyor ama başkaca problemler ortaya çıkarabiliyor.
Onlarca çocuğun aşı sırasında ağlaşmaları “çocukluk korkuları” dediğimiz birtakım psikolojik travmalar yaşamalarına sebep olabiliyor.
Yeğenim Yiğit Eren Can bir hafta öncesinden hem ağlıyor hem de okula gitmemde gitmem diyor. Neden? Okulda aşı yapılacak…
Kaygılarımı Halk sağlığı Müdürü Sayın Mehmet Oğuz Çetin’e ilettim.
Mehmet Bey çocukların ilk sosyalleşme yeri olan anaokullarında bu aşıların çocuklarda okula karşı soğukluk oluşturabileceğini söyledi ve aşının aile hekimlerince yapılması için ilgili yerleri telefonla aradı.
Sağlık bakanlığı genelgesiymiş.
Maalesef bakanlıkların her uygulaması doğru olmuyor.
Ailelerin çocuklarını önceden psikolojik olarak hazırlayarak ya özelde yaptırmaları ya da aile hekimlerine götürmelerinin çocukların gelişimleri açısından daha yararlı olacağını düşünüyoruz.
ELEKTRİK KESİNTİLERİ
Özelleştirme her zaman için devlet işletmeciliğinden iyidir, rekabeti ve kaliteyi artırır. Ve de ucuzluk getirir.
Özel sektör, hizmetin kalitesini artırmak, kaçakları önlemek, maliyetleri düşürmek için sayaçları değiştirecek yeni teknolojiler kullanacak, yatırımlar yapacak vs.
Yani önce hizmet, sonra kar odaklı düşünecek.
Erzincan özelleştirme ihalesini alan şirketin de yaşamsal bir hizmeti sunarken önce hizmet odaklı düşünmesi beklentimiz.
Fakat bir hafta geciken faturalarda elektriği kesmezsek şirket zarar edecek mantığı bahsettiğimiz anlayışla pek uyuşmuyor.
İnsanlar tabiî ki ürettiği elektriğin bedelini ödeyecektir. Burada yapılan hata, kesinti ile ilgili bilgilendirmenin yeterince yapılmaması ve son ödeme aralığının kısa tutulmasıdır.
Tebligatların nasıl yapıldığı ise merak konusu... Herhangi bir mail veya mesaj yok, telefonla arama yok, ihbarnameler muhatabına imza karşılığı verilmiyor. İnsanların nereden haberi olacak elektriğinin kesileceğinden.
OKUR YORUMU
Okurlardan çok güzel yorumlar alıyoruz. Tenkit, tebrik veya katkı anlamında... Bazen bu yorumlar yazdığımız makaleden daha kıymetli oluyor ve ikinci bir makale çıkartıyor. Ayrıca daha dikkatli ve özenli yazmaya teşvik ediyor bizleri. Köşemizin iyi niyetli, samimi ve yapıcı tüm yorumlara açık olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyoruz.
Bir önceki yazımızda Erzincan’ın kadim mahalle isimlerinin yaşatılması gerektiğini ifade etmiştik. E- posta yoluyla gelen sizlerinde istifade edebileceği bir yorumu paylaşmak istedim.
Ümit Çekirge Cengiz Bey paylaşımınız için teşekkürler... Ayrıca bahsetmiş olduğunuz mahalle isimleri konusuna yürekten katılıyorum... Erzincanlı Hemşerilerimizin nüfus kütüklerine bir bakın hepsi 39'da yıkılan Eski Erzincan'ın mahalleleri olarak geçer bilirsiniz, örneğin benim kütüğümde mahalle ismi Halilullah... Yaptığım bir araştırmayı da Sizlerle paylaşmak isterim... En azından geçmişin yaşatılması bakımından tarihleşen mahalle isimlerinin, yeni mahallelere verilmesi dileği ve temennisiyle... Selam ve saygı ile...
1516’ yılında
Avannis, Bogas, Bozbeği, Cami-i Kebir, Cemaleddin, Çadırcı, Çukur, Eskişehir, Gerekgerek (Gürk-Barak), Güzel Kazancı, Halilullah Çelebi, Hoca Beği, Hoca Evran, Hoca Şeyhi, Kiğlu/Kıği, Kilim-ana, Melik Hatun, Sağikoğlu, Serkis, Süleyman, Tökeloğlu
21 mahalle
21 mahalle
1591 yılında;
Avannis, Bogas, Bozbeği, Cami-i Kebir, Cemaleddin, Çadırcı, Çukur, Eskişehir, Gerekgerek (Gürk-Barak), Güzel Kazancı, Halilullah Çelebi, Hoca Beği, Hoca Evran, Hoca Şeyhi, Kiğlu/Kıği, Melik Hatun, Sağikoğlu, Serkis, Süleyman, Tökeloğlu
20 mahalle
1643 yılında;
Cami-i Kebir, Cemaleddin, Çukur (Zimmî), Eskişehir (Müslim), Gerekgerek, Debbağ, Hoca Beği, Çukur (Müslim), Eskişehir (Zimmî), Hoca Beği (Zimmî), Şancı Çelebi
Cami-i Kebir, Cemaleddin, Çukur (Zimmî), Eskişehir (Müslim), Gerekgerek, Debbağ, Hoca Beği, Çukur (Müslim), Eskişehir (Zimmî), Hoca Beği (Zimmî), Şancı Çelebi
11 mahalle