ERZINCAN

Erzincan'ın adını istismar eden sahtekarlar gün yüzüne çıktı

Erzincan Balının adını kullanarak sahteciliğe imza attılar.

Abone Ol

Erzincan'da üretilen çiçek balları ülkemizin birçok bölgesine pazarlanmakta olup, ulusal pazarlarda tercih edilen ballar açısından ilk sıralarda yer alıyor. Her zaman arıcıların desteklenerek üretime katkı sunulduğu ve büyük bir kalitenin markası haline gelmiş olan Erzincan, isim olarak bazı sahtekâr firmaların reklamlarında kullanılarak istismar ediliyor.

Erzincan ballarını tüm Türkiye çok bilir. İnsan eli değmeden, Erzincan bölgesi bitki örtüsünün bala kattığı tadı ve aromayı bilmeyenler maalesef bazen tuşa getirilebiliyor. Türkiye’nin dört bir yanında oldukça talep gören Erzincan balı maalesef isim olarak bazı kuruluşlar tarafından istismar ediliyor. Erzincan ile yakından uzaktan ilgisi olmayan ballar, Erzincan Balı adı altında tanıtılarak satışa sunuluyor. Erzincan’ın marka değerini kötüye kullanan ve bu değeri yerle bir eden bu kuruluşlar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tespit edildi.

Laboratuar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda üreten/ithal eden firmalar Tarım ve Orman Bakanlığının resmi sitesi üzerinden paylaşılarak ifşa edildi.

İşte Erzincan’ın marka değerini kullanarak sahteciliğe imza atan o firmalar

Hakiki Erzincan Balı hakkında bilmeniz gerekenler

Erzincan'ın taze ve temiz yaylalarındaki çiçeklerden elde edilen Erzincan  balı, yöre kalitesi ile marka değerini arşa taşımış bir üründür. Erzincan Balı, bal peteklerinden süzüldüğü için süzme bal olarak adlandırılır. Petek içindeki balın özenle süzülerek tortularından arındırılmasıyla elde edilir. Pürüssüz kıvamı, kendine özgü, doğal ve tatlı aroması ve besleyici özellikleri ile öne çıkar. Yoğun kıvamı ve tatlı sevenlerin favori lezzetlerinden olan süzme petek balı, kahvaltılar başta olmak üzere çay saatlerinde tüketilebilir. Kahvaltılarda tereyağı ve kaymağın en tatlı eşlikçisidir. Çay ve tatlılarda şeker niyetine kullanılabilir.

Balda besin kalitesini artıran faktörlerden olan proteinlerin, enzimlerin, esterlerin, vitaminlerin, mineral maddelerin, asitlerin yoğun olması ve insan sağlığına zarar vermeyen meyve şekerlerinin yüksek düzeyde oluşu gibi sebeplerden dolayı önemli bir ayrıcalığa sahiptir. 

Erzincan ile hiçbir şekilde ilgisi olmayan birtakım balların, "Erzincan Balı" olarak tanıtılması şehrimizin marka değerini düşüren ve yerle bir eden bir harekettir.