Orman Genel Müdürlüğü tarafından 1997 yılında başlatılan ‘Ormanların Çok Amaçlı Fonksiyonel Planlanması’ uygulaması çerçevesinde oluşturulan Bal Ormanları bölge halkının geçim kaynağı oldu.
Bal Ormanı nedir?
Arıcılık faaliyetine uygun olarak arılar için nektar ve polen kaynağı olan ağaç, otsu ve çalı formundaki bitkilerin ekilerek arıcılık çalışmalarına uygun yapı ve birimlerin oluşturulduğu belirli alanlar olarak tanımlayabiliriz.
Bal ormanı arıcılık faaliyetlerini arttırmak amacıyla, uygun bitki deseninin yetiştirilmesi ile sonradan oluşturulurmuş olan tarımsal ormancılık faaliyet alanları olarak düşünülebilir. bu ağaçlık alanlar üretilmek istenen balın türüne göre akasya, kestane ya da çam gibi çeşitli türdeki ağaçlardan oluşturulabilir.
Bu kapsamda Türkiye genelinde binlerce alan oluşturuldu. Erzincan’da oluşturulan bal ormanları ise şöyle; Erzincan İliç -Çayyaka, Üzümlü- Bayırbağ- Karacalar, Tercan- Yastık, Refahiye- Alaçayır, Erzincan Merkez Çatalarmut, Gölpınar, Kılıçkaya, Kilimli, Yalnızbağ, Kurutilek, Davarlı, Kemah –Dedek - Eskibağlar
Bal Ormanları neden önemlidir?
•Belirli dönemlerde arıların istifade edeceği bitkiler kuruyarak işlevsiz hale gelmektedir, bu durumda arıcılar şekerle yapay besleme yapmak zorunda kalırlar bal ormanı sayesinde bu olumsuz durum ortadan kalkmaktadır.
•Doğal bal üretimi için yegane çözüm bal ormanlarıdır.
•Arıların yoğun olduğu bölgelerden az yoğunlu bölgelere eşit paylaşım için bal ormanları önem arz etmektedir.
•Bal ormanlarının getireceği ekonomik çıktılar ile kırsal kalkınmaya büyük katkı koymaktadır.
•Erozyonu önler.