Enerji içeceklerini mutlaka içmek isteyenler bu içeceklerin içeriğini ve zararlarını mutlaka bilmeli. Peki

Tansiyon hapı kadar etkili: Nar, yaban mersini, bitter çikolata tüketin, tansiyon sorunundan kurtulun Tansiyon hapı kadar etkili: Nar, yaban mersini, bitter çikolata tüketin, tansiyon sorunundan kurtulun

Enerji içeceği nedir?

Enerji içeceği, kafein, şeker, vitaminler bazen bitkisel aromalarla zenginleştirilmiş ve vücuda hızlı bir şekilde enerji vermesi için formüle edilmiş içeceklerdir. Özellikle sporcuların yoğun tempoda çalışan insanların tercih ettiği bir tür olarak karşımıza çıkar. Enerji içeceklerinin içeriklerinde en çok kafein kullanılır. Kafein sinir sistemlerini uyarır, uyanıklığı artırır ve yorgunluk hissini azaltır. Ayrıca bazı enerji içecekleri, B vitaminleri ve taurin gibi amino asitleri içerir.

Enerji içeceğinin zararları Neler? İçeriğinde neler var?

  • İçeriğindeki yüksek kafein ve şeker oranları sebebiyle kalp ve damar sistemi üzerinde zararlı etkiler yaratabilir. Aşırı ve düzenli tüketildiğinde, çarpıntı, baş dönmesi veya sinir yapabilir. Öte yandan uzun vadede tüketimi metabolizmayı yavaşlatabilir ve kilo aldırabilir.
  • Sinir sistemi üzerine etki ederek, sinirsel bozukluklara yol açabilir. Kişilerde, huzursuzluk gerginlik görülebilir. Aşırı tüketimi anksiyete veya depresyon riskini artırabilir.
  • Böbrek sağlığı üzerinde zararlar oluşturur. Yüksek şeker oranı, böbreklerin fazla çalışmasına ve zamanla işlev kaybına neden olabilir. Devamlı bu içecekleri tüketmek böbrek fonksiyonlarının zayıflamasına yol açarak böbrek yetmezliğine dahi kapı açabilir.
  • Yüksek asit içermesi sebebiyle mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Gastrit ve ülser gibi sorunlara yol açabilir. Mide ve bağırsaklara etki etmesi durumunda sindirim sorunları ortaya çıkabilir.
  • Kafein bağımlılığı, enerji içeceklerini sık tüketenlerde ortaya çıkabilecek ciddi bir sorundur. Enerji içeceklerinde yüksek oranda bulunan kafein, merkezi sinir sistemini uyararak kişiye geçici bir enerji ve uyanıklık hissi verir. Ancak uzun vadede, düzenli kafein tüketimi bağımlılık yapabilir.
  • Aşırı enerji içeceği tüketimi gençlerde kısa vadede dikkat toplasa bile uzun vadede zihinsel sorunlar ortaya çıkararak odaklanma da zayıflık yaratabilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu