Tüketilen her besin vücutta olumlu ya da olumsuz etkiler yaratır. Bu sebeple sağlığı beslenmek oldukça önemli.
Sağlıklı beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini dengeli bir şekilde almayı ve zararlı yiyecekleri sınırlamayı içeren bir beslenme biçimi. Sağlıklı beslenme, genel sağlığınızı korumaya ve uzun vadede hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.
Sağlıklı beslenmenin temel adımları neler?
Dengeli beslenme: Farklı besin gruplarından yeterli miktarda ve dengeli almak önemli.
Çeşitlilik: Farklı yiyeceklerden çeşitli besinleri içeren bir besin düzeni olmalı.
Ölçülü yemek: Porsiyonların ölçülü olması ve ihtiyaçtan fazla yenmemesi gerekiyor.
Taze ve doğal gıdalar: Mümkün olduğunca taze ve mevsiminde olan gıdalar tüketilmeli.
Yeterli sıvı alımı: Su vücudun en önemli ihtiyacıdır. Günlük mutlaka 2 litre içilmeli.
Tuz ve şeker tüketimi: Tuz ve şeker kullanımını sınırlayın. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon riskini artırabilir, aşırı şeker tüketimi ise obezite ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
Tam tahıllar: Beyaz un yerine tahıllı ürünler tercih edilmeli.
Sağlıklı atıştırmalıklar: Özellikle abur cuburlardan uzak durulmalı. Sağlıklı atıştırmalıklar tüketilmeli.
Öte yandan bazı besinler ise oldukça zararlı ve mutfaklardan uzak tutulmalı. İşte o besinler:
İşlenmiş et: Kahvaltılarda vazgeçilmeyen, sucuk, pastırma ve hindi füme gibi işlenmiş etlerin sağlık açısından zararlı olduğu uzmanlar tarafından sıkça hatırlatılıyor. Sosisler, şarküteri etleri, paketlenmiş sucuk ve daha fazlasını mutfaklardan tamamen çıkarmasanız dahi mümkün olduğu kadar azaltmanız gerekir.
Sosis: Yapılan araştırmalara göre, işlenmiş et tüketiminin koroner arter hastalığı insidansına etki ettiği saptanmıştır. Sosisin diğer tüm işlenmiş gıdalara göre çok daha zararlı olduğu kanıtlanmış bir durum.
Rafine karbonhidartlar: Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve makarna, hamur işleri, pizza ve buna benzer gıdalar rafine karbonhidratlar olarak bilinir. Bu gıdalar genellikle şeker oranı daha yüksek ve obezite ile de ilişkili.
Hidrojene yağlar: Bu yağlar genellikle fast food ve paketlenmiş gıdalar da bulunuyor. Fıstık ezmesi gibi birçok popüler tüketici ürünü markası hidrojene yağlar içeriyor. Tüketicilerin paketlenmiş gıda ürünlerinin üzerindeki içerik etiketini okumaları oldukça önemli. Bu yağlardan uzak durulmalı.