SAĞLIK

Eliniz titriyorsa dikkat!

El titremesinin kaynağı nereden geliyor olabilir?

Abone Ol

Bazen çok basit ve geçici zannederek önemsemediğimiz bazı rahatsızlıklar çok önemli bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Özellikle titremesi bu hastalıkların başını çekiyor. Birçok sebebe bağlanabilen eltitremesi ciddiye alınması ve araştırılması gereken bir problem olarak adlandırılıyor. Uzmanlar el titremesi problemi ile ilgili bilgilendirmelerinde şu açıklamalara yer veriyor;

El Titremesi Nasıl Geçer?

El titremesi aile kökenli olabildiği gibi başka rahatsızlıklardan da kaynaklanabiliyor. Birbirinden ayırt edilmeleri ise farklı etkenlerin değerlendirilmesi ile mümkün olabiliyor.
Tıptaki adıyla "tremor", yani titreme sabit bir eksen etrafında tekrarlayıcı, istemsiz oluşan, ritmik, sallanma şeklindeki bir eklem hareketidir. Bu eklem hareketi ellerde, kollarda, bacaklarda, başta ve ses tellerinde görülebilir. 

Titreme, kasların kısa süreli kasılması ile ortaya çıkan bir hareket bozukluğudur. Genellikle ellerde görülür ama başta, kollarda, bacaklarda ve seste de görülebilir. Titreme çoğu kez günlük hayatı ve kişinin aktivitelerini engellemese de bazı durumlarda yaşam kalitesini düşürerek hayatı zorlaştırabilir. Titreme sorunu uykusuzluk, stres ve aşırı kafein tüketimiyle artabilir.

Ellerde Titreme Neden Olur?

Titremelerin pek çok nedeni olmakla beraber, en önemlileri stres, korku, hipertiroidizm ya da hipokalsemi (vücutta kalsiyum miktarının azalması) gibi metabolik durumlar ile bazı ilaçlar ve uyarıcılardır. 

El titremesi tedavisi mümkün müdür?

El titremesinde tedavi sürecinin başlayabilmesi için titremenin neden olduğu psikolojik ya da nörolojik hastalığın kesin tanısı konulmaktadır. Stres, heyecan ve paniğin artığı dönemlerde istem dışı el titremeleri meydana gelebilmektedir ancak bunlar geçici el titremeleri olmaktadır. Anksiyete ve kronik depresyonların yarattığı sinir hastalıklarına bağlı titremeler psikiyatri eşliğinde tedavi edilmektedir. Nörolojik hastalıklara bağlı el titremelerinde ise klinik muayene sonucu neden olduğu hastalık belirlenerek ilaçlı tedavi uygulanmaktadır.

El titremesini önlemek için ne yapmalı?

•    Gazlı ve asitli içecek tüketimini minimum düzeye indirilmelidir.
•    Kan şekerini dengelenmelidir.
•    El titremesini önlemek için el egzersizleri
•    Sinir ve stresten kaçınmak
•    Kafein tüketimi azaltmak
•    Büyüme ve gelişme çağında minimum 9 maksimum 11 saat, yetişkinlerde minimum 6 maksimum 9 saat arasında düzenli uykuya özen gösterilmelidir.
•    Kolları aşırı yormamak
•    Uyarıcı madde ve alkol kullanmamak

El titremesi egzersizleri nelerdir?

El titremesini önlemek için öncelikle el kaslarının güçlendirilmesi gerekir. El egzersizleri avuca sığacak küçük bir top yardımı ile eli sıkıp gevşetme hareketler yapılabilir. Çocukluk çağında kullanılan renkli oyun hamurları, bütün parmaklara geçirilerek açma germe yapılacak bir saç lastiği bile bu egzersizleri yapmaya yeterli olacaktır.

El titremesi kendiliğinden geçer mi?

Dönemsel olarak yaşanan ruhsal durumlar vücutta istemsiz kas hareketliliğine neden olabilir ve el titremesi bundan kaynaklanabilir. Bu tür durumlarda geçici olabilecek el titremeleri nörolojik hastalıklarda geçerli değildir. Nörolojik hastalıklarda ancak klinik muayene ve uygulanacak tedavi şekli el titremesinin önüne geçebilmektedir.

El titremesi hangi hastalıkların belirtisidir?

•    Hipoglisemi
•    Parkinson
•    Tremor
•    Epilepsi

El titremesi genetik midir?

El titremesine neden olabilecek nörolojik hastalıkların genetik yatkınlığı söz konusudur.

El titremesi koronavirüs belirtisi midir?

El titremesi koronavirüs belirtisi değildir ancak istisnai durumlar yaşanabilir.

El titremesi botoks tedavisi uygulanır mı?

Günümüzde botoks güzellik ve sağlık alanlarında kullanılmaya başlandı. Nörolojik hastalıklarda botoks tedavi amaçlı olarak kasların gevşemesi için uygulanabilir. Burada sağlık açısından kullanılan botoks işlemleri genel olarak el içi terlemesi, çene ve boyun kaslarının kasılmasında etkili olmaktadır.

El titremesi vitamin eksikliğinden mi kaynaklanır?

Sinir sistemi içerisinde yer alan nöronların enerjini tüketmesi istemsiz titremelere neden oluyor. B1, B6 ve B12 vitaminleri nöronların enerjisini beslemekte sinir sistemini dengeleme etkisine sahip olmaktadır. Bu vitaminlerin eksikliğini minimum seviyeye indirmek için balık, hububat, kırmızı et, karnabahar, havuç tüketilebilir.

Küçük zannedilse de  her problemi abartmadan önem listesine almak gelecek dönemlerde kaliteli bir yaşamın anahtarı niteliği taşıyor.