Elektrikli battaniyeler, tıpkı bir ısıtıcı gibi ısı üreten bir ısıtma elemanı içerir. Bu nedenle hem iç mekanlarda (yatağınızda veya koltukta) hem de dış mekanlarda (akşamları balkonda/bahçede otururken) kullanım için bir elektrik prizine takılması gerekir.

Elektrikli battaniye seçiminiz, tek başınıza mı yoksa başka bir kişiyle mi paylaşacağınıza, boyutuna ve rahatınız için minimumda tutulması gereken ağırlığa bağlı olacaktır. Ayrıca, en yaygın olarak 3 ile 6 arasında değişen çeşitli güç derecelerini ve ısı ayarlarını da göz önünde bulundurmalısınız.

Son olarak bazı elektrikli battaniye modelleri, zamanlayıcı kontrollü kapatma, çoklu bölge kontrolü veya karanlıkta kontrolleri kullanmak için ışıklı ekran gibi bir dizi sizi düşündürecek özelliğe de sahiptir. Ayrıca, battaniyeyi kullanmadan önce mutlaka kılavuzu okumanız gerekir. Çünkü her elektrikli battaniye katlanarak, şal gibi kullanmaya uygun değildir ve yanlış kullanım ciddi sorunlara yol açabilir.

Boy

Seçiminiz, elektrikli battaniyenizi nasıl kullanmayı düşündüğünüze bağlı olmalıdır. Kanepede yatarken kullanmak gibi ara sıra kullanımlar içinse, daha küçük bir battaniye mükemmel şekilde işinizi görecektir. Öte yandan, battaniyenizin yatağınızın ayrılmaz bir parçası olmasını istiyorsanız, boyutları hem genişlik hem de uzunluk olarak yatağınızdan biraz daha büyük olmalıdır.

Elektrikli Battaniye Malzemeleri

Elektrikli battaniyeler hem doğal hem de sentetik malzemelerden yapılabilir. Bazı modeller, battaniyeyi çok daha rahat hale getirmek için iki malzeme veya taklit kürk astar içerebilir.

Yün Elektrikli Battaniyeler

Üretilen ısıya ek olarak yün, sentetik malzemelerden daha fazla ısı yalıtımı sunar; ayrıca gece boyunca uyurken ürettiğiniz nemi emmede daha iyidir. Ancak, yünün bakım gereksinimlerini (yalnızca kuru temizleme yapılabilir) ve daha yüksek fiyatta olacağını da unutmayın.

Polyester Elyaf Elektrikli Battaniyeler

Polyester elyaftan yapılan elektrikli battaniyeler sadece hafif ve yumuşak olmakla kalmaz, aynı zamanda yalıtım da sağlar. Bu modellerin çoğu aynı zamanda makinede yıkanabilir.

Polar Elektrikli Battaniyeler

Polar elektrikli battaniyeler, en popüler modellerden bazılarıdır. Polar elektrikli battaniyeler hem yumuşacıktır hem de çamaşır makinesine yıkanabildikleri için bakımı kolaydır.

Güç Derecelendirmeleri

Elektrikli battaniyelerin güç değerleri watt olarak ölçülür. Battaniye ne kadar büyükse, ısıtmak için o kadar fazla güç gerekir. İki kişilik bir elektrikli battaniye normalde 60-160 watt arasında değişecektir. Battaniyelerin çoğunda sıcaklığı ayarlamanıza izin veren bir termostat bulunur. Bu ısı ayarı da genellikle 3-10 arasında değişir.

Ek Özellikler

Elektrikli battaniyeler, hem kullanıcı konforunu hem de battaniyenizin maliyetini artıracak çeşitli opsiyonel özelliklere sahip olabilir. Bunlarda bazıları:

  • Üretici tarafından ayarlanan veya bir zamanlayıcı ile kontrol edilen otomatik kapanma. Bu ek güvenlik özelliği ayrıca enerji tüketimini sınırlamaya yardımcı olur ve battaniyeyi tüm gece ısıtmanızı engeller.
  • Bölgeye özel sıcaklık kontrolü. Örneğin, iki kişilik bir elektrikli battaniye kullanıyorsanız, ayaklarınızı ısıtmak için farklı bir sıcaklık veya her uyuyan için ayrı bir sıcaklık ayarlayabilirsiniz.
  • Ultra hızlı ısıtma için hızlı ısıtma modu.
  • Yatağa gittiğinizde battaniyenin sıcak olmasını sağlamak için bir ön ısıtma ayarı.
  • Karanlıkta bile kontrolleri net bir şekilde görmenizi sağlayan ışıklı ekran.
  • Battaniyenizi uzaktan ısıtabilmeniz için uzaktan kumanda.

Elektrikli Battaniye Nasıl Temizlenir?

Tüm elektrikli battaniyeler makinede yıkanmaya uygun değildir ve bazı modellerde özel bakım talimatları bulunur. Elektrikli battaniyenizin temiz ve hijyenik kalmasını sağlamaya gelince, üreticinin talimatlarını uygulamak en iyisidir. Son olarak, güvenliğiniz için katlanmış veya ıslak durumdaki battaniyeyi kullanmayın.

Kışın hemen ısınmak için sıcacık elektrikli battaniyenizin altına girerken yazın da bunaldığınızda anında serinliğe ulaşabilmek için en iyi vantilatör modellerinden oluşan listemizi inceleyebilirsiniz.

Elektrikli Battaniye Kullanırken Kimler Dikkat Etmeli?

Bazı kişilerin, elektrikli battaniye kullanırken daha çok dikkat etmesi ya da bu ürünü hiç kullanmaması gerekir. Ayrıca, katlanarak kullanılan modeller mevcut olmasına rağmen, bu rehberde yalnızca yatağa serilerek, çarşafın altında kullanımı uygun olan modelleri incelediğimiz de belirtmek isteriz.

Dünyanın en bilinen dil öğrenme uygulamasını ücretsiz kullanmanın yolu: Mutlaka değerlendirin Dünyanın en bilinen dil öğrenme uygulamasını ücretsiz kullanmanın yolu: Mutlaka değerlendirin

Hamileler

Elektrikli battaniyeler bir kişinin vücut ısısını artırabilir ve bu hamile kadınlar, özellikle de ilk üç aylık dönemde olanlar için tehlikeli olabilir. Ekstra ısı, doğmamış bebeğe zarar verebilir ve düşük yapma riskinin artmasına neden olabilir. Bunun yerine hamile kadınlar, yatağı biraz ısıtmak için önceden battaniyeyi çalıştırıp, uyumaya hazır olduklarında fişini çekip kapatmayı tercih edebilirler.

Kuşkusuz hamileler kışın soğuğa olduğu kadar yazın da sıcağa karşı hassastırlar. Kışın elektrikli battaniyenizle sıcağın tadını çıkarırken yazın da serin serin oturabilmek için en kaliteli klimaların yer aldığı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Yaşlılar ve Çocuklar

Küçük çocuklar, aşırı ısındıklarında ürünü nasıl düzgün bir şekilde kontrol edeceklerini bilemeyebilir veya fiziksel olarak kendileri bunu ayarlayamayabilir. Ayrıca, yaşlıların da acil bir durumda etkin bir şekilde müdahale etme yeteneklerini bozabilecek veya ürünü yanlış kullanma risklerini artırabilecek başka sağlık sorunları olabilir.

Evcil Hayvanları Olan İnsanlar

Bebekler ve küçük çocuklar gibi, evcil hayvanların da ürün üzerinde hiçbir kontrolü yoktur ve bu da onları aşırı ısınma tehlikesiyle karşı karşıya bırakır. Bir evcil hayvanı elektrikli bir battaniyeye sarmak, onu sıcak bir arabada bırakmak kadar ölümcül olabilir. Bu nedenle soğuk gecelerde, onlara gerektiğinde kolayca üstlerinden atabilecekleri normal bir battaniye vermek daha iyi olur.

Elektrikli Battaniye Nasıl Doğru Kullanılır?

Hiçbir Şeyi Üstüne Koymayın

Tehlike riskinizi en aza indirmenin bir yolu, elektrikli battaniyenizin üzerine herhangi bir şey koymaktan kaçınmaktır. Bu ürünleri, açık olsun veya olmasın, evinizde elektrik ve ısı kullanan diğer herhangi bir cihaz olarak düşünmeniz gerekir.

Daima Düz Yerleştirin

Ürününüzü güvenli bir şekilde kullanmak için onu her zaman yatağınızın üzerine düz bir şekilde koymaktır. Battaniyenizin katlanması ve açılması durumunda, kazara olsun ya da olmasın, katmanlar boyunca aşırı ısı birikerek potansiyel bir yangın tehlikesi oluşturabilir.

Düzgün Saklayın

Ürününüzü doğru şekilde saklamak da güvenliğiniz için önemlidir. Eşyayı toz ve tiftik toplamayacak bir yere koymalısınız. Bunun nedeni, battaniyeyi tekrar kullandığınızda toz ve tiftiklerin tehlike oluşturabilmesidir. En iyi yöntem, battaniyenizi saklamak için uygun bir kılıf kullanmaktır.

Elketrikli battaniyeniz ile vücudunza anlık sıcaklık sağlamanın dışında tüm evinizi güvenle ısıtabilmek için en kaliteli kombilerden oluşan değerlendirmelerimizi inceleyebilirsiniz.

Editör: Saliha Kara