İnsanların cezalandırılmak amacıyla kapalı bir yerde kalmaları çok eski bir uygulamadır. Literatüre göre modern anlamdaki ilk hapishane 1595 yılında Amsterdam'da kurulmuştur. Peki, günümüzde de ünü duyulan en korkunç hapishaneler hangileri? İşte detaylar…

1) RIKERS ISLAND (NEW YORK, ABD)

Dizilerin bile esinlendiği bu cezaevi, bıçaklama, şiddet ve mahkûmlara olan tutumlarıyla gündeme gelen bir hapishane. Üstelik 2007’de, 18 yaşında bir mahkûm burada dövülerek öldürüldü.

2) KAMP 22 (KUZEY KORE)

Güçlü kanıtlar olmasına rağmen Kuzey Kore hükumetinin varlığını reddettiği bir hapishane. Burada yetersiz beslenme ve kimyasal deneylere maruz kalarak ölen mahkumların yanı sıra idam edilenlerde olduğu düşünülüyor.

3) LA SANTE (FRANSA)

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan cezaevi tutuklulara yaşamı adeta işkenceye çevirmesiyle biliniyor. Şiddet olaylarını azaltmak için hükümlüler sadece 4 saat hücrelerinden dışarı çıkarılıyor. Cezaevi şartları nedeniyle her yıl birçok tutuklu intihar ediyor.   

4) BlACK BEACH (AFRİKA)

Sürekli yemek kıtlığı yaşanan ve farelerin basmasıyla ünlü hapishane. Bu hapishanede her yıl gardiyanların linçleri ve çeşitli hastalıklardan dolayı pek çok mahkum ölüyor.

5) ŞEYTAN ADASI (FRANSA)

Bu hapishanede her yerde hastalık kol geziyor. Gardiyanlar işkence ediyordu. Genellikle bu hapishaneye giden mahkumlar canlı olarak geri dönmüyordu.

6) CARANDİRU (BREZİLYA)

Burası kalabalık ve ölümcül şiddet olaylarıyla bilinen hapishane. 1992'de 102 tutuklu gardiyanlar tarafından vurularak öldürüldü. Ayrıca AIDS viüsünün yaygın olduğu bir hapishane.

Bitlis'te sağanak ulaşımı aksattı Bitlis'te sağanak ulaşımı aksattı

7) GİDANİ (GÜRCİSTAN)

 2012'de ortaya çıkan bir videoda, gardiyanlar mahkumlara karşı işkence uygulayıp, cinsel istismarda bulunuyorlar. 2005'te bir gardiyan itirafta bulunup, bu hapishanede buna benzer onlarca olaya şahit olduğunu belirtti. Ününü bu iğrenç olaylardan alan bir hapishane.

Korkunçluğu ile bilinen bazı hapishanelerden bazıları kapandığı gibi günümüzde hala açık olanları var. Bu listenin dışında da pek  çok hapishane olduğunu söylemek mümkün.

Editör: Yasemin Dülgeroglu