Doğu’nun internet sayfaları

Abone Ol
Zaman değişiyor, zaman değiştikçe insanların hayatını da değiştiriyor.
Bir gün merhum babam ile birlikte otomobille Erzurum’a gidiyorduk. Yol güzergahında bulunan köylerle ilgili olarak babamdan geniş bilgi alıyordum. Hangi köylerde kimlerin yaşadığına, ne iş yaptıklarına dair bilgiler çoğunluktaydı. Köylerin geçim kaynakları insanları hemen her şeyini biliyordu babam.
Bir ara bana sordu, sen bunları bilmiyor musun? Dedi. Ben de ‘hayır baba bilmiyorum’ deyince bana döndü ve ‘Sen gazetecisin bunları bilmen gerekmez mi?’ diye tekrar sormuştu.
Babamın gençliğinde Erzurum yolu yine bu güzergahtaydı. Kafilelerle, kervanlarla hayvanlarla bu yollardan gider ticaret yaparlardı. Ürünlerini götürür satarlar, ihtiyaçlarını da alarak dönerlerdi. Bu yüzden de bu köyleri, köylerde yaşayan insanları, mali durumu, sosyal hayatı çok iyi bilirlerdi. Dura kalka buradan Erzurum’a 3-4 günde giderlerdi. Onun içindir ki, o yöre hakkında oldukça fazla bilgiye sahiplerdi. Bizler aynı yolu iki veya üç saatte gidi-yoruz.
Onun içindir ki biz detaylı bilgiye sahip olamazken onlar tüm köyleri ve köylerde yaşayanları biliyorlardı. Ama Samsun neresi, Diyarbakır’ın neresi sorularının cevaplarını genellikle bilemiyorlardı. Askerlik olmasaydı belki de Ankara’yı İstanbul’u da görememiş olacaklardı.
Baba ile oğul arasındaki farka bakınca durum daha iyi anlaşılıyor. Babalarımız Türkiye’nin tamamını göremezken bugün ilkokul çağındaki çocuklarımızın bile dünya ile ilgili bilgileri ve görüşleri var.
Bu da Dünya’nın küçülmesinden kaynaklanıyor. Küçülme yolların kısalmasından oluyor. Küçülme, haberleşmenin son sürat gelişmesinden oluyor. Dünyanın herhangi bir yerindeki bir olay birkaç dakika içerisinde veya anlık paylaşımlarla Dünyanın herhangi bir noktasından takip edilebiliyor.
Gazeteler artık yavaş olmaya başladı. Benim Lise yıllarında gazeteler tren ile gelirdi. Bazen iki gün sonra ulaşırdı. Bazen de Yolların kapalı olması sebebiyle üç dört günde bir şehrimize gazeteler ulaşırdı.
Bugün yollarımızın gelişmesi ile İstanbul merkezli gazetelerimiz en zor şartlarda geç te olsa günübirlik olarak şehirlerimize ulaşıyor. Telefonlarla her türlü haberleşmeyi sağlayabiliyoruz. Tabi telefonlar biraz kişisel olan haberleşme araçları, ama internet dediğimiz haberleşme yöntemi hiç bir sınır hiç bir kısıtlama, hiç bir engel tanımadan sınırlar aşıyor. Hatta dünya sınırlarının dışına da çıkabiliyor.
Doğu gazetesi yerelde yayın yapan bir gazete gibi görünür. Gerçekte de öyledir. Ama etki alanına baktığınız zaman onun yeril bir gazete olmadığını görmek mümkündür. Doğu gazetesine üç ayrı adresten erişim sağlanabiliyor. Bunlardan birisi. www.dogugazetesi.com.tr, bir diğeri, www.dogugazetesi.com, bir üçüncü adresi ise www.erzincan.gen.tr. Adresidir. Bu adreslerden birisine ulaşıldığı takdirde Erzincan haberlerine erişmeniz artık kolay olabilmektedir. Bu yüzdendir ki, bu adrese ulaşabilen herkes doğu gazetesinin haberlerine, yorumlarına ulaşım sağlayabiliyor.
Bazen doğu gazetesinin tıklanma oralarına baktığımız zaman bizler bile şaşırıyoruz. Google istatistiklerinden internet sayfamızı analiz ettiğimiz zaman gördüğümüz tablo çok ilginç ve dikkat çekicidir. Dünyanın yaklaşık 100 ülkesinden okuyucularımız bulunduğunu söylersek abartmış olmayız. Çünkü son baktığımda bu sayı 95 olarak görmüştüm. Bu ise doğu gazetesi için bir rekordur. Hatta adını bile bilemediğim Côte d'Ivoire (Fildişi Sahili’nin Fransızcası)gibi ülkelerin de bu vesile ile adlarını öğrenmiş oluyorum
Hatta bu istatistiklerde halkın en çok neyi aradığını, neyi incelediğini görmemiz de mümkün olabilmekte, analizlerimizi bunlara göre yapıyoruz. Son günlerde en çok izlenen sayfalarımızdan birisinin Şefik Aras Ağabey’imizin Erzincan Logosu üzerine yazmış olduğu yazı olduğunu da söylemem gerekiyor. Makalelerde bu olurken haberlerde de değişik haberler tıklanma rekorları kırıyor.
Demek istediğim şu ki, doğu gazetesi internet vasıtasıyla artık yerel bir gazeteyi aşmış, ulusal bir yayın organından öte uluslararası bir hüviyettedir. Milyona varan tıklamaları ile yoluna devam etmektedir.
Bizleri gerek gazete sayfalarında gerekse internet ortamından takip eden okuyucularımıza teşekkür ediyoruz.