Doğum kontrol hapları yan etkisinin az olması kullanımının ve tedarik edilişinin kolay olması sebebi ile bu kadar çok tercih ediliyor. Bu haplar düzenli kullanıldığında kadınların hamile kalmasını %99 oranında engelliyor. Aynı zamanda, bu ilaçlar kadınların adet düzensizliği, kanser riskinin düşürülmesi ve sivilce tedavisi için kullanılıyor.

DOĞUM KONTROL HAPININ YAN ETKİLERİ

Her ilaçta olduğu gibi doğum kontrol hapların da da bazı yan etkiler var. Doğum kontrol hapı kullanan kadınların bazılarında, kullanımın ilk aylarında çok hafif şiddetli ara kanamalar görülebilir. Bu kanamalar iki ya da üç kutu kullandıktan sonra ortadan kalkarak düzene girer. Doğum kontrol haplarının en korkutucu yan etkisi ise damar tıkanıklığı riskini arttırması. Öte yandan kilo da artış, göğüslerde şişme, bulanık görme, karın ağrısı, mide bulantısı ve şiddetli baş ağrısı gibi yan etkiler görülmesi de olasıdır. Kullanıcıların yüksek derecede yan etki görmesi durumunda mutlaka doktora başvurmalarında fayda var.

Kabızlık problemi yaşayanlar dikkat! Klozet kullanmak ne kadar doğru? Kabızlık problemi yaşayanlar dikkat! Klozet kullanmak ne kadar doğru?

Doğum kontrol haplarının diğer yan etkileri ise şöyle:

Bacaklarda ağrı ve şişkinlik, kuvvet kaybı

Ciltte morarma, lekelenme

Göğüs bölgesinde ağrı, hassasiyet ve nefes alırken sıkışma hissi

Görme ve konuşmada bozukluk

DOĞUM KONTROL HAPI KISIRLIK YAPAR MI?

Doğum kontrol haplarının zararlı olduğuna veya kısırlık yaptığına dair herhangi bir bilimsel veri bulunmamakta. Ancak farklı ilaçlar kullanan ya da fiziksel sorun yaşayan kişiler uzman görüşü almalı.

Editör: Yasemin Dülgeroglu