SAĞLIK

Doğru zannettiğimiz büyük yanlış; Ekmeği kesersen zayıflarsın!

Pek de öyle değilmiş...

Abone Ol

Asırlardır her diyet yapanın ağzından düşürmediği ama miğdesine yasak ettiği ekmek aslında hiç de sandığımız kadar kötü değil. Diyetisyenlerin bu konu üzerinde ortak bir kanısı olan bir takım önerileri sizler için araştırarak bir araya getirdik.  İşte diyet yapanların ekemek hakkında bildiği  ve uyguladığı o yanlışlar;

Aslında ekmeği kesmek sanılan kadar basit değil; çünkü hayatımızda makarna, pilav, simit, yufka, yulaf, un gibi ekmek yerine geçenler var. Yani ekmeği kesmeniz için bütün bunlardan hatta daha fazla besinden uzak durmak gerekiyor. Hatta en doğrusu ekmeği kesmemek gerekiyor! Vücudumuzun nasıl suya, proteine, yağa ihtiyacı varsa karbonhidrata da ihtiyacı var.
Bu gereksinimi karşılamak, yeterli ve dengeli beslenmek için vücut kompozisyonunuz, sağlık durumunuz, gereksiniminize göre bütün besin ögelerinden alınmalı, tabii ki buna karbonhidratlar da dahil. En sağlıklı ve doğru kilo vermek bu şekilde olacaktır.

Bazı metabolizma hastalıkları hariç günlük beslenmemizde ekmeğe yer vermemiz gerekir.  Ekmeği tamamen kesmek bizleri sürdürülebilir bir beslenmeden uzaklaştırır.

Burada dikkat edilmesi gereken esas konu ekmeğin türü.miktarı ve ne zaman tüketildiğidir. Aksi halde ekmekte bulunan kompleks karbonhidratları tüketmezsek, vücudumuz kan şekerini dengelemek için basit karbonhidratlara(beyaz ekmek,şeker vb.) karşı aşırı bir istek duyabilir. Bu durum istemediğimiz sonuçlar doğurabilir. Basit karbonhidratların glisemik indeksi yüksektir yani kan şekerini hızlıca yükseltip düşürebilirler. Kan şekeri olması gereken seviyenin altına düştüğü an vücut tekrardan dengelemek adına yine karbonhidratlara(özellikle basit karbonhidratlara) yönelerek bu süreci devam ettirir.

Bu döngü devam ettikçe fazla kalori alımına bağlı olarak kilo artışları görülebilir. Basit karbonhidratların metabolizmasına baktığımızda ise özellikle göbek (abdominal) bölgesinde yağlanma meydana gelir.

Göbek bölgesindeki yağlanma arttıkça bel çevresi genişlemeye başlar. Kadınlarda bel çevresi ≥ 88 cm, erkeklerde  ≥ 102 cm olması birçok kronik hastalığa yol açabilir.

Diyet Yaparken Hangi Ekmeği Yemeliyiz?

-Tam buğday, tam tahıllı veya çavdar ekmeği tercih edilmeli

-Ekmeği kendimiz yapmayıp marketten alıyorsak etiket okuma alışkanlığı edinip içeriği kontrol edilmeli

-Lif oranı yüksek olmalı

-Tuz miktarına dikkat edilmeli

Unutmayın uzmanların verdikleri bu bilgileri dikkate alarak diyetinize devam etmeniz sağlınız açısından da büyük bir öneme sahip.
 

Kaynak; www.baskentdiyet.com - www.dytseydaertas.com