Demir vitamini, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve oksijenin akciğerlere ve vücudun diğer bölgelerine taşınmasına yardımcı olan hemoglobinin üretiminde yardımcı olur.

Bazı dönemlerde demir ihtiyacı çok fazla olur. Hamilelik, bebeklik, ergenlik dönemlerinde demir ihtiyacı çok daha fazla olur. Anemiyi önlemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, uyku kalitesini ve fetal sağlığı desteklemek için demir açısından zengin yiyecekler yemek önemlidir. İşte demir zengini bazı besinler:

ISPANAK

Sakın bunları sürekli kullanmayın… B12 ve D vitaminini sıfırlıyor Sakın bunları sürekli kullanmayın… B12 ve D vitaminini sıfırlıyor

Ispanak, bol miktarda besin içeren koyu yeşil yapraklı bir sebze. Bir fincan pişmiş ıspanak, günlük yaklaşık 8 mg olan demir ihtiyacınıza büyük ölçüde katkıda bulunabilir.

Ayrıca bitki pigmentleri klorofil ve karotenoidler açısından da zengin olan iltihap giderici özelliklere sahiptir.

ÇİLEK

Lezzetinin yanı sıra çilek günlük demir vitaminini karşılama da önemli rol oynar. Bir fincan veya 144 gram çilek, önerilen günlük alımın %4'ü olan 0,6 miligram demir içerir

İNCİR

İncir demir açısından oldukça zengin olmasının yanı sıra potasyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. Çiğ bir incir, önerilen günlük demir miktarının yaklaşık %1'ini içerir. Kuru incirler, taze incirlere kıyasla daha yoğun bir demir dozuna sahiptir.

BROKOLİ

Lahana ailesine ait olan brokoli düzenli tüketildiğinde kalp hastalığı riskini azaltır ve kolesterolün azalmasını sağlar. Demir açısından zengin olan brokoli aynı zamanda C vitaminini de karşılar.

Editör: Yasemin Dülgeroglu