SAĞLIK

Diyet yapanların dikkatine; Bu besinleri şeker yerine tüketebilirsiniz

İlave şekerleri tüketmemek kilo alımının önüne geçerken karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir, kronik sağlık sorunlarına karşı ise koruma sağlar. Peki şekeri kesersek yerine hangi besinleri tüketebiliriz?

Abone Ol

Diyette  olan herkesin ilk yapması gereken şekeri hayatından çıkartmak. Peki şeker yerine kullanabileceğimiz alternatifler neler?

Bal

Şeker ikamesi sıvı tatlandırıcılar içinde en yaygın olanı şüphesiz baldır. Bal, 3 farklı şekerden oluşur. Şeker türleri, glikoz (%34), sakkaroz (%2) ve fruktoz (meyve şekeri %40)dur. Bundan başka balın %17’si su, geri kalan %7’lik bölümü ise demir, sodyum, kükürt, magnezyum, fosfor, polen, manganez, alüminyum, gümüş, albümin, dekstril, azot, protein ve çeşitli asitlerden oluşur. Gördüğünüz gibi bal, zengin içeriği ile sofra şekerine kıyasla daha sağlıklıdır, ama bu sınırsızca tüketilebileceği anlamına gelmez.  Şeker ve ikame şekerlerde olduğu gibi ölçülü şekilde alınmalıdır.

 Akçaağaç Şurubu

Şeker alternatiflerden biri olan akçaağaç şurubu, tıpkı şeker pancarından ve şeker kamışından elde edilen çay şekeri ya da diğer adıyla sofra şekerinde olduğu gibi sakaroz içerir. Bazı akçaağaç türlerinin özsuyundan yapılır. Akçaağaç şurubu en çok krep, pankek ve yulaf ezmesi üzerinde tatlandırma amacıyla tercih edilse de tatlıların birçoğunda şeker yerine kullanılır.

Hurma

Lifli bir yapıya sahip olan hurma; karbonhidrat, B6, magnezyum ve potasyum yönünden oldukça zengindir. Farklı türleri olan hurmanın her çeşidini doğal şeker olarak tüketebilirsin. Hurmayı ara öğünlerde yediğinde enerji verir ve tok tutar. Ayrıca kolesterolü düşürür ve felç riskini minimuma indirir. Hurmayı, blenderdan geçirerek farklı tatlıların yapımında doğal tatlandırıcı olarak kullanabilirsin.

Agave şurubu

Sabır otu şurubu olarak da anılan agave; içeriğinde potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum barındırır. Agave şurubu, şekere oranla yaklaşık 1,6 kat daha tatlıdır. Bu nedenle tüketirken miktarına da çok dikkat etmelisin. Bala karşı alerjisi olanlar ya da hayvansal gıdalar tüketmeyenler için en doğal tatlandırıcılardan biridir.

Pekmez

Pekmez, bakır, demir, B6 vitamini, kalsiyum ve potasyum barındırır.  Eğer yapımı sırasında şeker eklenmediyse tüm pekmezlerin belirli oranda doğal olduğu söylenebilir.

Stevia

Stevia, nane yaprağına benzeyen bir bitkinin yaprağının öğütülmesinden oluşan bir tür doğal tatlandırıcıdır. Tansiyonu dengeler, sindirimi kolaylaştırır ve ağız içi yaralarına iyi gelir. Unsuz pastalarımda şeker yerine tatlandırmak amacı ile kullandığım bir tatlandırıcıdır. Kalorisinin olmaması açısından diyet ürünlere de rahatça kullanabilirsiniz.

Vanilya özütü

Vanilya özütü, tariflerinize ayrı bir tat ve hafif bir aroma katar. Bu doğal aroma, tariflerinizin lezzetini zenginleştirmek için idealdir. Özellikle çikolatalı mus tariflerinde şekerin yerine kolaylıkla kullanılabilir. Aynı şekilde portakal çiçeği özü veya nane yaprağı da kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizi şekeri

Hafif karamelize bir tada sahip olmasına rağmen, Hindistan cevizi şekeri fırınlanmış ürünlerde beyaz şekerin yerini almak için mükemmeldir. Dahası, bir ölçek Hindistan cevizi şekeri bir ölçek beyaz şekere eşdeğer olduğu için kullanımı kolaydır.