SAĞLIK

Dilinizin rengi hangi sağlık sorunlarınızı işaret ediyor!

Dilinizin renginin iç sağlığınızı ayna gibi yansıttığını biliyor muydunuz?

Abone Ol

Dilin rengi, şekli, yüzeyi ve dokusunda meydana gelen değişiklikler, iç sağlığınız hakkında ipuçları veriyor olabilir. Uzmanlar, dilde meydana gelen değişikliklerin fark edilmesiyle bazı sağlık sorunlarının erken teşhis edebileceğini ifade ediyor. 

Dilde değişikliğe neden olan faktörler neler?

Bazı yiyecekler, dilinizin rengini geçici olarak değiştirebilir. Bunyarın yanı sıra sigara içmek, alkol tüketimi, kafein tüketimi, stres de dil renginde koyulaşmaya neden olabilir.

Ağız kuruluğu, dil kuruluğuna ve renginin değişmesine neden olabilir. 

B12 vitamini eksikliği, demir eksikliği ve folat eksikliği dil renginde değişikliklere neden olabilir.

Tiroid bezi hastalıkları, hepatit, HIV ve kanser gibi hastalıklarda dil renginin değişmesinde etkili olan bir değir faktörler arasında yer alır.

Dildeki değişikliklere göre sağlık sorunları;

Beyaz dil: Oral hijyen eksikliği, ağız kuruluğu, mantar enfeksiyonu (örneğin, oral kandidiyaz) ve bazı ilaçların yan etkisi olabilir.

Sarı dil: Fazla sigara kullanımı ve alkol tüketimi sonucu sarı dile yol açabilir.

Kırmızı dil: Vitamin eksiklikleri, enfeksiyon gibi problemler dilin kırmızılaşmasına sebebiyet verebilir.

Kahverengi ya da siyah kıllı dil: Genellikle zararsız olduğu bilinen kahverengi dil, fazla sigara tüketimi ya da kahve ve çayın fazla içilmesi sonucu ortaya çıkabilir.

Mor dil: Dolaşım sorunları, kalp problemleri ya da kronik bronşit gibi hastalıkların belirtisi mor dil olabilir. Mutlaka bir uzmanın görmesi önerilir.

Mavi ya da morumsu dil: En tehlikeli dil rengi olarak tanımlanır. Oksijen seviyesinin düşük olduğunu gösterir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.

Pembe dil: Sağlıklı bir dile işaret eder.