SAĞLIK

Dikkat! Kurban etini sakın hemen tüketmeyin...

Yeni kesilen kurban etlerinde oluşan sertlik, pişirme ve sindirimde zorluk oluşturuyor

Abone Ol

Sağlığınız için bayramda bu uyarılara dikkat etmeniz gerekiyor. Kurban Bayramında yiyeceğiniz etlerle ilgili uzmanlar uyarılarda bulunuyor.

“Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. İlk 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkmaktadır. Zor pişen et, sindirim sorunlarına yol açar. Bu nedenle kurban eti dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir.”

Üsküdar Üniversitesi uzmanlar Kurban Bayramında kurban etinin tüketilmesi ve saklanması konusunda yapılan yanlış uygulamaların önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.
Kesilen kurban etini hemen tüketmenin bir gelenek olduğunu özellikle belirten uzmanlar, bu alışkanlığın sindirim problemlerini beraberinde getirdiğini hatırlattı. 

Uzmanlar “Kurbanlık hayvan satın alınmadan önce mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olmalıdır. Helal kesim noktalarından temin edilen etler en sağlıklı tercih olacaktır. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. İlk 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkar. Bu katılık proteinin sindirimini zorlaştırır. Bu yüzden et dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir. Aksi halde sindirim problemleri ve pişme zorluğu ile karşılaşılabilir.
Etin depolanmasında bazı hatalar yapılıyor. Büyükbaş hayvan etleri soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmeli. Büyükbaş hayvan etleri, 0 derecede 7–10 gün bekletildikten sonra tam yumuşamakta ve etin lezzeti, kıvamı yerine oturmaktadır. Zamanınız dar olduğu için hiç değilse 12 saat buzdolabında dinlendirmenizde fayda var.” dedi.

Mangal yapıyorsanız bunlara dikkat

Bayramlarda mangalda pişirme yönteminin de sıklıkla kullanıldığını belirten uzmanlar, etin yanmaması gerektiğini belirterek önerilerini şöyle sıraladı:

“Türk geleneği olarak mangalı seviyoruz ve Kurban Bayramı’nda da sıkça pişirme yöntemi olarak kullanıyoruz. Ancak bazı noktalara değinmek isterim ki etin ateşe yakın olması hem kanserojen öğe oluşumuna neden olur hem de A, B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Etin ateşten 15cm kadar uzakta pişirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde etin dışındaki protein yakın ateş sebebiyle katılaşacak ve protein vücutta kullanılamayacaktır. Aynı zamanda yanmış etlerin kanserojen olduğunu unutmamak gerekiyor. Eğer et çok pişmişse hiç değilse yanında bol C vitamini içeren taze ve kesilmemiş yeşil biber tüketerek kanserojen etki azaltılabilir.”

Kurba eti nasıl saklanır;

1- Etler, porsiyonlara ayrılarak temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmelidir.
2- Etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişir ve büyük parçalar 5-6 gün buzdolabı koşullarında muhafaza edilebilir. Kıymalık etler de aynı koşullarda ortalama 3 gün saklanabilir.
3- Kurban etinin, 12 saat süreyle buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi lezzet ve aroma açısından önemlidir.
4- Ette bozulma veya farklı bir koku hissedildiğinde kesinlikle tüketilmemelidir.
5- Etlerin büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, hijyenik ve sağlam buzdolabı poşetinde saklanması gerekir.
6- Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin arasına pişirme kağıdı koymak, birbirlerine yapışmadan muhafaza edebilmeyi sağlar. Böylece her seferinde gerekli miktar çözdürülebilir, geri kalanı derin dondurucuda bırakılabilir.
7- Doğru saklama yöntemlerinin kullanılmasıyla etler, derin dondurucuda -18 santigrat derecede 3 ay saklanabilir.
8- Donmuş bir et oda sıcaklığında değil, normal buzdolabı koşullarında çözdürülmelidir.
9- Etleri çözüldükten sonra geri dondurmak, doğrudan gıda zehirlenme riskini artırır.

Tüm bu uyarılara kulak vermek sağlığınız noktasında çok önem arz ediyor.