İSTANBUL (AA) - Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin, özelleşmenin gerçekleştiği Temmuz 2013'ten bu yana 14 milyar lira yatırım yaptığı Şanlıurfa'da, 2025 için planladığı 4,6 milyar liralık yatırımla toplam yatırım miktarını 18,6 milyar liraya çıkarmayı hedeflediği belirtildi.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 6 ilde sürdürülebilirlik odaklı proaktif yaklaşımla elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik'in, kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli elektrik dağıtımı vizyonuyla yatırımlarını sürdürdüğü kaydedildi.

Açıklamada, şirketin sorumluluk bölgesinde elektrik altyapısına en fazla yatırım yaptığı il olan Şanlıurfa'nın abone sayısı ve tüketim açısından da ilk sırada yer aldığı ifade edildi.

Şanlıurfa'ya, özelleşmenin gerçekleştiği Temmuz 2013'ten bu yana 14 milyar lira yatırım yapıldığına dikkati çekilen açıklamada, şirketin kente 2025'te 4,6 milyar lira yatırım yapmayı ve özelleşme sonrası yapılan toplam yatırım miktarını 18,6 milyar liraya çıkarmayı hedeflediği belirtildi.

Açıklamada, şirketin, özelleşme sonrası Şanlıurfa'da gerçekleştirdiği yatırımlarına ilişkin bilgi veren Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut, gelecek dönem yatırım planlarını da paylaştı.

Obut, şehir şebekesini her geçen gün daha da güçlendirdikleri ve kısa süre önce mevcut şebekenin gücünü yüzde 11 oranında artıracak yeni dağıtım hatları döşediklerine değinerek, "Şirketimizce Şanlıurfa ili genelinde devir tarihinden itibaren, 2024 yılında yapımına devam edilen 4 milyar lira tutarındaki şebeke yatırımlarıyla birlikte, toplamda 14 milyar lira tutarında şebeke yatırımı gerçekleşmiş olacak. 2023 sonuna kadar yaptığımız şebeke yatırımlarıyla Şanlıurfa şehir merkezinin yaklaşık yüzde 60'ının yenileme, akıllı şebeke dönüşümü ve kapasite artışı ihtiyaçları bu güne kadarki imar gelişimine paralel şekilde karşıladık." ifadelerini kullandı.

Bu yıl yapımına devam edilen bu çalışmalar kapsamında, 94 adet beton köşk, 3 adet dağıtım merkezi, 208 kilometre orta gerilim yeni yeraltı şebekesi, 250 kilometre alçak gerilim yeraltı ve beton direkli şebeke, 163 kilometre yeni aydınlatma şebekesi tesis edildiğini belirten Obut, şunları kaydetti:

"208 kilometrelik orta gerilim yeraltı şebekesi ile Şanlıurfa şehir şebekesine 14 adet yeni kaynak fider kazandırmış olacağız. Böylelikle ring şebeke yapısını güçlendirerek enerji arz güvenliğini en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. 2024 yılında Şanlıurfa şehir şebekesinde yapacağımız projelerle 112 bin abonenin yer aldığı bölgelerdeki şebekeleri akıllı şebeke olarak yenileyecek, gerekli kapasite artışı ve yeni kaynak fider girişleriyle ring şebeke yapısını güçlendireceğiz. Böylelikle 2024 yılında Şanlıurfa ili şehir merkezinde yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanan şebeke yatırımlarıyla, şehir merkezinin yaklaşık yüzde 80'inin arz güvenliğine dair tüm teknik gereksinimleri sağlamış olacağız."

- 2025'te 4,6 milyar lira yatırım bedelli 49 proje hedefleniyor

Obut, 2025'te yapılacak yatırımlara ilişkin de, "2025'te Şanlıurfa şehir merkezi için 4,6 milyar lira yatırım bedelli 49 proje gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu yatırımlarla yeni imara açılan bölgelerdeki genişleme yatırımlarına, mevcut şebekede yenileme ve akıllı şebeke dönüşümüne, iyileştirme ve kapasite artış yatırımlarına devam edeceğiz. Bu sayede şehir merkezinin 5 yıllık sürede teknik gereksinimlerinin tümünün karşılanmasını ve arz güvenliğinin optimum seviyeye çıkarılmasını amaçlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Çağrı Market, Merzifon'da güneş enerjisi santrali kurdu Çağrı Market, Merzifon'da güneş enerjisi santrali kurdu

2013-2023 dönemini kapsayan 10 yılda gerçekleştirilen 4,4 milyar lira şebeke yenileme ve akıllı şebeke dönüşüm yatırımlarıyla ilçelerdeki şebekelerin yüzde 75 düzeyinde yenilendiğine de dikkati çeken Obut, şunları paylaştı:

"2023 ve öncesinde Harran, Hilvan, Suruç ve Viranşehir ilçe merkezlerinin şebeke yenilemesi işlemlerini tamamladık. Siverek ilçe merkezinde yapımına devam ettiğimiz Şirinkuyu Mahallesi'nin işlemlerinin de tamamlanmasıyla şebeke yenileme çalışmalarını bitirmiş olacağız. Geriye kalan Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar ve Halfeti ilçe merkezlerinin ise 2013-2023 arası ilçe merkezi şebeke yenileme ve akıllı şebeke dönüşüm yatırımlarını toplamda yüzde 70 düzeyinde tamamladık. Şebekelerin geriye kalan kısımlarına dair çalışmaların tamamlanması için 2025'te 350 milyon lira tutarında 9 proje yatırımı planlıyoruz. Böylelikle şirketimizce Şanlıurfa ili geneli kırsal şebekelerde 2024'te yapımına devam edilen projelerle, devir tarihinden günümüze kadar 4,9 milyar lira şebeke yatırımı sağlanmış olacak."

Kaynak: aa