GENEL

Devlet, senin arazini başkasına kiraya verebilir mi?

Devlet, Sahibinin onayını almadan, arazisini başkasına kiraya verebilir mi. Bu sorunun cevabı Haberimizde...

Abone Ol

Arazi satışı, bu satışlardan devletin elde ettiği gelir azımsanamayacak tutarlara denk geliyor. Ancak bu atıl durumda tutulan arazilerin ülke ekonomisine katkı sağlamasının da önüne geçiyor. Vatandaşın maliki olduğu araziyi ekmemesi, buradan elde ettiği katma değeri, ekonomiye kazandırmaması, beraberinde bazı olumsuzlukları da getiriyor.

Devlet te bu problemi görmüş olacak ki 22 Ağustos tarihli resmi gazetede yayınlanan bir yönetmelik ile birlikte Türkiye'de birşeyler değişmeye başlayacak. 

Hazinenin özel mülkiyetinde olan veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazileri hariç olmak üzere, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olan ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin, bakanlıkça tarımsal amaçlı olmak üzere sezonluk kiraya verilmesine ilişkin iş ve işlemleri kapsayan yeni yönetmelik ile artık senin benim veya şirketin arazisi, sezonluk olarak başkasına kiraya verilebilecek.  

Yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik, tarlanızın devlet tarafından re’sen (onayınız olmaksızın) kiraya verilmesini mümkün kılıyor.

İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik gereğince, her yılın 1 Eylül tarihi başlangıç alınmak kaydıyla takip eden takvim yılının 31 Ağustos tarihine kadar 2 (iki) yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerini devlet yıllık olarak kiraya verecek. Uygulamaya göre re’sen yapılacak kiralama işlemlerinde kiralama önceliği bölgedeki sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına ait olacak.

Şayet tarlanın (arazinin) sahibi olarak birinci yıl tarım yapmadığınızı ancak ikinci yıl yapacağınızı bildirmeniz halinde devlet kiralama yapamayacak.

Kiralamalarda üzerinde ihtiyati tedbir kararı bulunan araziler ile örtüaltı (sera) ve dikili tarım arazileri kapsamdışı tutulacak. 7 (yedi) kişiden oluşan Takdir Komisyonu tarafından belirlenecek kira bedeli mal sahibinin hesabına yatırılacak. Mal sahibinin onayı alınmadan yapılacak kiralama işlemlerinde kiralayanın amaç dışı kullanımı tespit edildiğinde takip eden yıllarda o tarla veya başka bir tarla için kiralama işlemlerine dair talepte bulunamayacak.

YÖNETMELİĞİN DETAYLARINI BURADAN İNCELEYEBİLİRSİNİZ