SAĞLIK

Demir eksikliği olanlar nasıl kahvaltı yapmalı?

Uzman uyarılarına göre demir eksikliği yaşayanlar ilaç tedavisini mutlaka besinlerle de desteklemeliler

Abone Ol

Demir eksikliğiniz varsa  besin takviyesi ciddi manada çok önemli. çünkü besinlerle alınan demirin sadece %10-15 ‘i bağırsaklardan emiliyor.  Bu sebeple beslenme ancak takviyeye destek olarak kullanılabilir. 
Günde en az 3 öğün demir içeriği yüksek, kalsiyumdan fakir ve C vitamininden zengin bir beslenme planlamanız eksikliğin giderilmesinde büyük rol oynar.

Yalnızca takviye ya da yalnızca beslenme demir eksikliğinde tek başına yeterli olmayabilir.
Tüm bunlara ek olarak demir optimal seviyelere gelene kadar emilimi güçleştirebilecek her şey beslenmeden uzaklaştırılmalı ya da uzman kontrolünde tüketilmeli.

Demir ihtiyacını karşılayan ilk sıradaki besinler

Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.

Demir eksikliği olanlar için kahvaltı önerisi

Demir eksikliği olanlar için en yüksek demir içeren kahvaltı besini yumurtadır. Haşlanmış bir yumurtayı mutlaka sabah öğününe eklemeleyin. Yine kalsiyum içeriği düşük peynir olan lor sizin için oldukça iyi bir seçenek. Yanına domates ve salatalık ekleyerek üzerine limon sıkın. Yine yanına C vitamininden  zengin yaban mersini ekleyin. Son olarak demir içeriği yüksek, kompleks bir karbonhidrat kaynağı olan tam buğday ekmeğini tercih edin. 

Yanında çay yok!

Çünkü çay demirin emilimini engeller. Bu durumunda birkaç nedeni var.
1. Tanen maddeleri; Çay adı verilen maddeleri içerir. Tanenler, demirle birleşerek demirin emilimini zorlaştıran kompleksler oluşturabilir. Bu özellikle bitkisel kaynaklı yani, non-hem demir için geçerli. Non-hem demir bitkisel gıdalarda bulunur ve emilimi hayvansal kaynaklı hem demirden daha zordur.

2. Polifenoller; Çaydaki Polifenoller de demirin emilimini azaltabilir. Bu nedenle, demir eksikliği olan kişilere yemeklerle veya demir takviyesiyle birlikte çay  içmemelerini eğer çay içmek istiyorlarsa da yemeklerden en az iki saat önce veya sonra içmeleri öneriliyor. 

Demir eksikliği belirtileri şöyle sıralanabilir:

•    Yorgunluk ve enerji azlığı
•    Konsantrasyon bozukluğu
•    Sinirlilik
•    Bağışıklık sisteminde zayıflık
•    Çarpıntı ve Nefes darlığı
•    Solgun cilt, dişeti ve tırnaklarda kırılmalar
•    Yiyecek dışındaki şeylere istek. Örneğin: toprak, buz gibi
•    Tahriş olmuş dil

Tüm bu uyarıları dikkate alarak uygulamanız daha sonra oluşabilecek tehlikelerin önünü almanızda ve sorunu ciddi manada çözmenize yardımcı olacak, sağlıklı bir hayatın kapılarını da size açacaktır.