Çocuklarda romatizma her yaşta görülebilir. Erişkin yaşta görülen romatizmal hastalıkların birçoğu çocukluk çağında başlangıç gösterir. Bunun yanında bu tür hastalıklar çocukluk çağında dikkatli ve sürekli tedavi edilmez ise kalıcı ve sakatlık bırakıcı eklem değişikliklerine yol açabilir.

Romatizma denilince sadece eklemlerin etkilendiği durumlar aklınıza geliyor olabilir, fakat romatizmal hastalıklar eklemler dışında; cilt, bağ dokusu, tendonlar, damarlar ve neredeyse tüm iç organlarını etkileyebiliyor.

Romatizmal hastalıkların birçoğuna, düzensiz bağışıklık sistemi, aşırı çalışan bağışıklık sistemi, bilinen en sık tetikleyicilerinden stres, travma ve enfeksiyonlar neden oluyor.

Uzun süreli ve şiddetli ağrılar büyüme ile ilgili değil

Çocukların kalça, kol ve bacaklarında görülen geçici ağrılar büyüme ağrısı olabilir ancak uzun süreli ve çok şiddetli ağrılar büyüme ağrıları değil, romatizmal ağrılar olarak tanımlanır.

Çocuklarda sık sık  görülen eklem ağrısı, kas güçsüzlüğü, ateş, saç dökülmesi ya da ağzda aft romatizmanın belirtileri olabilir. Ağrılar kısa süreli kramplar şeklinde görülebilir. Çoğunlukla yarım saat süren büyüme ağrılarını çocuk romatizmasından ayırt etmek için ağrı bölgelerine dikkat etmek gerekiyor.

Sinirlerinizi Misafir Edin: Magnezyumun Sihirli Değeri Sinirlerinizi Misafir Edin: Magnezyumun Sihirli Değeri

Türkiye’de her bin çocuktan yaklaşık 64′ü erken yaşlarda romatizmal ağrılar yaşıyor. Uzmanlar, 6 haftadan fazla süren eklem ağrılarında mutlaka laboratuvar testi yaptırılması gerektiğini belirtiyor.

Tedavide erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, çocuklarda romatizmal hastalıkların önemli belirtilerini şöyle açıklıyor;
1-    Eklem şikayetleri (Ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı, topallama)
2-     Tekrarlayan ateş
3-     Tekrarlayan boğaz enfeksiyonu
4-    Kas ağrısı - kas güçsüzlüğü 
5-    Cilt döküntüleri
6-    Tekrarlayan ağız yaraları (oral aft)
7-    Tekrarlayan karın ağrısı ya da göğüs ağrısı atakları
 

Editör: Sena ERDOĞAN