SAĞLIK

Çocuğunuzda uyku apnesi varsa dikkat! Tüm hayatını etkiliyor

Çocuklarda uyku apnesi sendromunun mutlaka tedavi edilmesi göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Abone Ol

Kaliteli uyku hem yetişkinlerde hem de çocuklarda büyük önem taşıyor. Tıkayıcı uyku apne hastalığı uyku sırasında tam veya kısmi hava yolu tıkanması sonucunda solunumun ani durması, uyku kalitesinin bozulması anlamına gelir. Hayata yeni adım atan çocuklarımızda tıkayıcı uyku apnesi sendromunun tedavi edilmesi önem taşıyor. Çünkü tedavi edilmediği taktirde çocukların hem yaşam kalitesini hem de okul başarısını olumsuz etkiliyor.

Yapılan araştırmalar sonucu ilköğretim çağında kronik olarak horlayan çocukların oranı %10 olarak görülürken, apne ise %1 olarak görülmüştür. Uyku apnesi çocuklarda yaşam kalitesini ve sağlığını bozmanın yanı sıra konsantrasyon güçlüğüne neden olarak okul başarısına olumsuz etki eder.

Eğer çocuğunuz uykuda aşırı terliyor, sürekli kıvranıyor, horluyorsa uyku apnesinden şüphelenebilirsiniz. Uyku düzeni bozulan yeterince ve kaliteli uyuyamayan çocuklarda zamanla konsantrasyon sorunu yaşanacak. Bu da beraberinde ezberleme ve öğrenme güçlüğünü getirecektir. Çocuğunuz ayrıca gün içinde sinirli ve hiperaktif bir hal alacaktır.

Ayrıca uyku apnesi olan çocuklarda oksijen seviyesi düşer, çene,yüz ve ağızda yapısal bozukluklar olabilir. Gece salgılanan büyüme hormonu da daha az salgılanır ve gelişimi bozulur.

Çocuğunuzla ilgili bu problemleri yaşıyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alıp uygun tedaviyi uygulamanızda fayda var.