Bu özel üzüm, hem iç piyasada tüketiliyor hem de yurt dışından talep görüyor. Üzümlü ekonomisi için büyük bir öneme sahip olan Cimin üzümü, sağlık açısından da tercih ediliyor. Kendine has eşsiz tadıyla sofralık olarak beğeniliyor ve düşük şeker oranı nedeniyle diyabet hastaları tarafından da tercih ediliyor . 

Erzincan Güncel Medya ve Erzincan Birlik Medya temsilcileri Süleyman Karaman’ı ziyaret etti Erzincan Güncel Medya ve Erzincan Birlik Medya temsilcileri Süleyman Karaman’ı ziyaret etti

Üzümlü ilçesinde yetiştirilen tescilli Cimin üzümünün hasadı başladı ve bu üzüm, Erzincan ekonomisine katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık açısından da önem taşıyor. Sofralık çekirdekli siyah üzüm sınıfındaki Cimin üzümü, bu yıl verimli bir sezon geçiriyor ve toptan fiyatlar çiftçileri memnun ediyor.

Üzümlü ekonomisi için büyük bir öneme sahip olan Cimin üzümü, hem iç piyasada tüketiliyor hem de yurt dışından talep görüyor. Üzümlü’deki üzüm hasadı, hava şartlarına göre Ekim ayının sonuna kadar devam edecek. Üzümlü’ye bağlı Pişkidağ ve Bayırbağ köylerinde 200 yıllık bağlarda yetiştirilen üzümler, çiftçilerin temel geçim kaynakları arasında yer alıyor.

Cimin üzümünün kilosu tarlada 50-60 TL arasında, markette ise 100-120 TL arasında satılıyor.

Erzincan’da Cimin üzümünün hasadına başlanması, geleneksel bağcılık geleneğini sürdüren köylerde büyük bir heyecan yaratıyor. Üzümün insana sağladığı faydaları anlatan Pehlül Toprak, “Siyah üzümün kan yapıcı özelliği vardır ve antioksidan taşır. Üzüm hasadı Ağustos’un ortalarında başlar ve Kasım ayına kadar devam eder.” diyor

Kaynak: iha