ÇİM ALANLARIN GÜBRELENMESİ

Abone Ol

Çim alanlarda fonksiyonelliğini ve etki süresini artıra bilmek için doğal gübre ve yapay gübre uygulaması yapılabilmektedir. Gelişen teknolojiyle beraber hazırlanan yapay gübreler gerek etki gerekse etkileme süresi bakımından peyzaj çalışmalar için bulunmaz bir besin elementi kaynağını oluşturmaktadır. Çim için en önemli olan besin kaynakları Azot, Fosfor, Potasyum ve iz elementlerini bünyesinde bulundurarak görsel peyzaj değerini artırmaktadır. Bitkilerde en önemli besin elementlerinin ne işe yarar;

Azot (N) – DAL : Bitkinin çimlenmesindeki temel besin elementidir. Bitkinin yaprak sayısının arttırmasının yanı sıra, bitki gelişimi için olmazsa olmaz elementlerden biridir. Bazı bitkilerde kardeşleşmeyi sağlayan azot, fotosentez yüzeyini canlı tutarak daha çok kuru madde oluşturur. Azot eksikliliğini bitki yaprağındaki sarı rengin yoğunluğuyla anlayabiliriz. Her bitki için azot ihtiyacı farklılık gösterir.

Fosfor (P) – DÖL : Toprakta belli bir miktarda bulunur, fakat bu miktar bitki gelişimi için yeteri kadar değildir. Ekimle birlikte toprağa verilmesi gereken fosfor, hemen hemen tüm bitkilerde çiçeklenmeyi sağlamanın yanı sıra bitkilerin döllenmesini sağlamış olur. Bitkiyi güçlendirerek yatma ve kırılmayı önleyen fosfor, düşük ısılarda bitkiyi donmalara karşı da korur. Bazı ürünlerde enerji kaynağıdır. Eksikliği bitkinin yaprağındaki mor renk ile anlaşılabilir. Fosfor, toprakta yavaş hareket eder.

Potas (K) – BAL : Toprakta en çok bulunan besin elementlerinden olmasına rağmen bitkiler, bu elementten yararlanamazlar. Kükürt potasın açığa çıkmasında önemli bir unsurdur. Bitkiler potasın suda çözünen sülfat veya oksit formda olanlarından hızlı ve kolayca yararlanır. Bitkilerin hastalanmasında direnç sağlayan potas, ürünlerin tadı ve aromasını da düzenler. Ürünü canlılık katan potas, aynı zamanda ürünün raf ömrünü arttırır. Bitkideki potas eksikliği bit ki yaprağının kenar kısımlarının kurumasıyla anlaşılabilir. Aynı zamanda potas eksiliği sonucu bitki yaprağı kıvrılır ve sararır.

Etki süreleri bakımından 2-3 ay, 5-6 ay ve 8-9 aya kadar etki süresine sahip yavaş ve kontrollü salınan bitki ve çim gübreleri bulunmaktadır. Buda alan üzerinde çim ve süs bitkilerinin yılın büyük bir kısmını besin elementi eksikliği yaşamadan yılı geçirmesine yardımcı olacaktır. Artan yeşil alanlarla birlikte en az bakım ve en az işçilikle daha güzel ve etkili mekan oluşturmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Yavaş salgılanan çim gübrelerin avantajlarını sıralarsak;

  • Yavaş salgılanma özelliği ile uzun süreli ve etkili besleme
  • Daha güçlü kökler, canlı ve göz alıcı çim rengi
  • Sürekli ve dengeli besleme ile hastalıklara karşı direnç
  • Yatay kök gelişimi yıpranma ve aşınmaya karşı dayanıklılık sağlamaktadır.

İlk bahar Çim gübrelemesinde uygulanabilecek takvim;

Kullanılabilecek bazı ilk bahar çim gübreleri ve oranları;

  • 20-5-8 +2MgO+ME granül NPK gübresi.
  • 26-5-11+2MgO+ME granül NPK gübresi
  • 22-5-11+3MgO+ME granül NPK gübresi
  • 23-5-12+2MgO+ME granül NPK gübresi

Farklı firmalarda farklı oranlarda çim gübreleri bulunmaktadır, bir birinden ayırt edici en büyük özelliği etki süresi ve yavaş salınım özelliği olmasıdır. Bu gübreler gübre serpme makineleriyle ve elle uygulanmaktadır. Gübre serpme makinesi kullanmak tüm alana eşit homojen bir dağılım yapılmasını sağlayacaktır. Yavaş salınımlı gübrelerin uygulama yapıldıktan sonra genel olarak 10-15 gün içerisinde uygun sulama yöntemi uygulanırsa etkisini göstermeye başlayacaktır. Çim biçme ekipmanı tarafından toplanmayı ve kırılmayı engellemek için biçme işleminden sonra uygulama yapılmalıdır. gübreler genelde 25 kg poşetlerde satılmaktadır. Uygulama dozajı genel olarak 20-35 GR/m2 / 1 torba 800-1250 m2 alan yapılmaktadır.

Sonbahar Çim gübrelemesinde uygulanabilecek takvim;

Kullanılabilecek bazı sonbahar çim gübreleri ve oranları;

  • 16-7-15+2MgO+ME granül NPK gübresi.
  • 13-5-20+2MgO+ME granül NPK gübresi.
  • 13-0-26+3Mgo+ ME granül NPK gübresi.