Ev bitkileri, genellikle salon ve oturma odasında yetiştirilir. Evin havasını temizleyen bu bitkiler, aynı zamanda dekoratif amaçla da kullanılabilir. Ancak bazen fazla sulama, yanlış bakım gibi faktörler sebebiyle ev bitkilerinde küf oluşumu gözlemlenebilir. Böyle durumlarda küfün temizlenmemesi, hem bitki, hem de insan sağlığı için zararlıdır. Bitkinizde veya bitki toprağında küf gördüğünüzde, mutlaka müdahale etmeniz gerekir.
Bitki Küfleri Nasıl Temizlenir?
Toprak Temizliği
- Toprağın üst yüzeyinde küf varsa, muhtemelen üst kısımla sınırlıdır. Bu yüzden kaşık yardımıyla toprağın üzerindeki küfleri alabilirsiniz.
- Küf miktarı fazlaysa, bitkinin saksısını ve toprağını değiştirebilirsiniz. Mutlaka kaliteli bitki toprağı kullanın.
- Bitkideki küfü alınca veya saksıyı değiştirince, sulama yapmayın. Bunun yerine toprağın kurumasına izin verin. Toprak kuruduğunda düzenli aralıklarla sulama yapabilirsiniz.
- Küf sporlarının yayılmasını önlemek için, doğal bir mantar önleyici kullanabilirsiniz. Bunun için toprağın üzerine tarçın, karbonat veya elma sirkesi serpebilirsiniz. Bu malzemeler doğal mantar önleyici olarak kullanılır.
- Toprak temizliğini yaptıktan sonra, düzenli aralıklarla toprağı kontrol etmeye devam edin. Toprağa düşen yaprakları, bitki parçaları gibi kalıntıları topraktan uzaklaştırın.
Bitki Temizliği
- Küfü yok etmeden önce, aktif olup olmadığını anlamanız gerekir. Bunu anlamak için küfü inceleyin. Eğer küf aktif değilse, açık renkli görünür ve toz gibidir. Eğer küf yumuşak ve tüylüyse aktif demektir.
- Küflenen bitkinizi bahçe veya balkona çıkartın. Ancak diğer bitkilerden uzak tutmaya dikkat edin. Aksi takdirde küf, diğer bitkilerinize de yayılabilir.
- Küfü temizlemek için, kağıt havluyu ıslatın. Bitkinin yapraklarındaki küfü, ıslak kağıt havlu ile dikkatlice silin. Bu işlem özellikle aktif olmayan küfleri temizlemek için yapılır.
- Islak kağıt havluyla silmenize rağmen küf gözüküyorsa, küften etkilenen yaprakları kesmeniz gerekir. Bu yaprakları köklerinden kesin ve çöpe atın.
- Küf tamamen bittiğinde, bahçe malzemeleri satan bir yerden aldığınız mantar öldürücüyü sıkın. Mantar öldürücüyü sıktıktan yarım saat sonra, bitkiyi tekrar içeri taşıyabilirsiniz.
Bitkilerde Küf Oluşumu Nasıl Önlenir?
- Öncelikle işe steril bir toprak alarak başlamanız gerekir. Mutlaka bitkiye uygun bir toprak seçmelisiniz.
- Bitkiyi güneş alan ve havadar bir ortama konumlandır. Ev bitkilerinin güneş ışığı alması ve düzenli bir şekilde havalandırılması küf oluşumu riskini azaltır.
- Bitkiyi aşırı sulamak, küf problemini beraberinde getirir. Bu yüzden sulama yapmadan önce mutlaka toprağın kuruluğunu test edin.
- Bitkiyi ve toprağını temiz tutmaya dikkat edin. Ölü yapraklar, solan çiçekler, bitki kalıntıları kısa sürede bitkiden uzaklaştırılmalıdır.