Kimyasal silah, hedef üzerine dağıtılması için kullanılan, bir veya daha fazla kimyasalın taşıyıcısı olan dağıtıcı olarak tanımlanır.
Kimyasal savaş ise kimyasal özelliği sebebiyle öldürücü, yaralayıcı ve tahriş edici etkiler gösteren, sis ve yangın meydana getiren, bitki ve metallere etkili olan katı, sıvı, gaz veya aerosol halindeki maddeler ile yapılan savaş olarak tanımlanır.
Kullanılması durumunda kişilerin ölümüne ya da ciddi bir şekilde yaralanmasına neden olan kimyasal silahlar için savaş durumunda önlem alınması gerekir. Bilimsel çalışmalara göre kimyasal silahlardan etkilenmemek için alınan önlemlerin başında çamaşır suyu geliyor.
Kimyasal saldırılardan önce alınacak önlemler!
Kimyasal bir saldırıdan önce bulunulan ortamın bir odası sığınma odası olarak belirlenir. Bu odanın su kaynağına yakın, geniş ve yapı bakımından en yüksekte olan bir oda olması gerekir. Çünkü kimyasal silahlar havadan ağır olduğu için yere çöker. Çamaşır suyu ise kapı, pencere aralarına sürülerek kimyasalın odaya girmesini engeller.
İlk olarak sığınma odası olarak belirlenen odanın pencere kenarları ve kapı aralıkları gaz sızıntısını önlemek amacıyla koli bandı, yapışkan sünger veya macun yardımı ile kapatılır. Ardından odanın havasını ağırlaştırmayacak miktarda tercihen 1 bardak çamaşır suyu 10 bardak su ile karıştırılarak hazırlanan su ile bezler ıslatılır, pencere ve kapı aralıklarını kapatacak şekilde bezler yerleştirilir.
Böylece kimyasal maddelerin içeriye girmesi önlenir.