SAĞLIK

Çağın hastalığı göz yorgunluğuna dikkat! Dijital Göz Yorgunluğu ve Belirtileri Neler?

Dijital göz yorgunluğu, sürekli ekrana bakarken gözlerin odaklanıp yeniden odaklanmak zorunda kalmasıyla düşük kontrast seviyeleri ve yetersiz kırpma gibi faktörlerin birleşimiyle ortaya çıkar.

Abone Ol

Çağımızın vazgeçilmezi bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler günlük hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Ancak uzun süreli kullanımları göz sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu durum, dijital göz yorgunluğu veya diğer adıyla bilgisayar görme sendromu olarak da biliniyor. Dijital göz yorgunluğu, uzun süre dijital ekranlara maruz kalmaktan kaynaklanan bir dizi göz ve görme problemi olarak tanımlanır.

DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞU NEDİR?

Dijital göz yorgunluğu, ekranlara bakarken gözlerin sürekli odaklanıp sonra yeniden odaklanmak zorunda kalmasıyla düşük kontrast seviyeleri ve yetersiz kırpma gibi faktörlerin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkan durum. Bireylerin gözleri, uzun süre boyunca parlak ekranlara maruz kaldığı zaman kaslarını daha fazla çalıştırmak zorunda kalırlar. Bu da yorgunluğa neden olur.

DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞUNUN NEDENLERİ NELER?

Uzun süreli ekrana bakma, ekran parlaklığının yetersiz olması, yanlış duruş pozisyonu ve yanlış mesafe gibi nedenler dijital göz yorgunluğunun başlıca sebepleridir. Ekranlara çok uzun bakmak, gözlerin sürekli odaklanmasını gerektirecektir. Bu durum da göz kaslarının sürekli çalışmasına sebep olur ve sonuç olarak yorgunluk ve rahatsızlık hissine yol açar. Ekranlar genellikle düşük kontrast seviyelerine sahiptir. Bu da, metni ve görüntüleri net bir şekilde görmek için daha fazla çaba sarf etmek anlamına gelir. Sonucunda ise göz kasları yorulur.

Ekran parlaklığı, dijital göz yorgunluğunun nedenlerinden bir başkası. Ekran parlaklığı çevresel ışıkla uyumlu olmadığı durumlarda göz çok daha fazla yorulacaktır.

Ekran kullanırken yanlış bir şekilde duruş pozisyonu almamız dijital göz yorgunluğuna kapı açar. Ekranın göz hizasının çok altında veya çok üstünde olması, boyun ve sırt ağrılarına yol açabilir ve bu da dolaylı olarak göz yorgunluğunu artırabilir.

DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞUNUN BELİRTİLERİ NELER?

Göz kuruluğu ve tahrişi

Baş ağrıları

 Bulanık görme

Boyun ve omuz ağrıları

Göz yorgunluğu ve ağrı

GÖZ YORGUNLUĞUNUN TEDAVİSİ

Göz yorgunluğu, genellikle önemli bir rahatsızlık olarak görülmez. Ancak kişileri oldukça rahatsız eden ve hayat kalitesini büyük oranda düşürebilen bir durum. Göz yorgunluğunun tıbbi tedavisi mümkün değil. Gözleri dinlendirmek gibi  basit önlemler faydalı olmazsa mutlaka doktora başvurulmalı.

GÖZ YORGUNLUĞUNA İYİ GELEN DOĞAL YÖNTEMLER

1) Soğuk Su ile yıkamak

2) Papatya Çayı ile silmek

3) Gül Suyu ile silmek

4) Salatalık maskesi yapmak