SAĞLIK

Büyük tehlike: Yaz depresyonu! Başa çıkmak için öneriler

Mevsimsel depresyonlar yalnızca kış ve bahar aylarında olmaz. Yaz aylarında da depresyona girme ihtimali yüksek.

Abone Ol

Pek çok kişi güzel havanın. Parlak güneşin ve güzel renklerin tadını çıkarırken bunların bazıları için depresyon sebebi olabiliyor.

Yaz aylarında eğer mevsimin tadını çıkarmak yerine hiçbir şeyden keyif almama, dikkat dağınıklığı uykusuzluk ve iştah kaybı gibi sorunlar yaşıyorsanız depresyonda olabilirsiniz. Uzmanlar depresyonun yaz aylarında da görüldüğünü belirtiyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalar yaz aylarında da depresyon riski olduğunu gösteriyor.

Uzmanlara göre yaz depresyonunun dikkate alınması gerekir. Depresyonda olan kişide hayattan zevk alamama, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü, eskiden mutlu olduğu şeylere ilgi duymama, yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı, motivasyon kaybı, cinsel isteksizlik, uyku bozukluğu, aşırı alınganlık, duygusallık, sabırsızlık görülebilir. Eğer tedbir alınmazsa bu durum saldırganlık, yaşamı değersiz bulma ve intihar düşüncelerine kadar gidebilir.

YAZ DEPRESYONU BELİRTİLERİ

Uzmanlar yaz depresyonunun teşhis edilmesinin daha zor olduğunu belirtiyor. Bazı belirtileri ise şöyle:

Anksiyete (endişe, kaygı)

Enerji kaybı 

Aşırı hassasiyet, sinirlilik

Çok fazla uyuma ya da uyku problemleri yaşama

İştahsızlık

Sürekli üzgün hissetme

Kilo artışı veya kilo kaybı

Çaresizlik hissi

Depresif bir ruh hali içinde olma

YAZ DEPRESYONUNU TEKİTLEYEN SEBEPLER

Aslında depresyonunu tetikleyen sebepler günlük yaşantı içinde gizlenir. Geçmişte yaşanan travmatik olaylar, genetik faktörler, stres, sıcak havalar, yeme içme alışkanlıkları, ekstra masraflar gibi yaşamın içinden olaylar depresyona sebep olabilir.

YAZ DEPRESYONUNA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER

Öncelikle depresyonu tetikleyen unsuru bulmak gerekiyor. İnsanlar yaz mevsiminin mutlu olunması gereken bir mevsim olduğunu söyleyerek süreci daha da zorlaştırabilir. Bu sözlerden kaçmak gerekir.

Depresyondan korunmak ve başa çıkmak için yapılabilecek en büyük aşama bir rutin oluşturmak. Bir rutin takvimi oluşturmak, küçük notlar yazmak, meditasyon yapmak önemli adımlar arasında. Ayrıca sosyal medyayı sınırlandırmak uyumadan önce sosyal medyadan uzak durmak duygusal yeme durumuna son verebilir. Fazla su tüketmekte alınabilecek tedbirler arasında. Bunun dışında serin yerlerde vakit geçirmek, eğlenceli aktivitelere katılmak da size yardımcı olur.

 Ancak yaz depresyonu hali çok ciddi bir hal aldıysa mutlaka psikiyatrik destek almak gerekebilir.