Erzurum Teknik Üniversitesi'nin "TEKNOFEST 2024" çalışmaları meraklılarıyla buluştu Erzurum Teknik Üniversitesi'nin "TEKNOFEST 2024" çalışmaları meraklılarıyla buluştu
  • Bulaşık makinesi modelleri, yıllık enerji tüketimlerine göre  A'dan G'ye kadar farklı sınıflara ayrılır. A sınıfı bulaşık makineleri, en fazla enerji tasarrufu sağlar.
  • Bulaşık makineleri 3, 4, 5, 6 ve 11 programlı olmak üzere farklı modellere ayrılır. 4 programlı bir makinede mini 30 derece, normal 50 derece, hızlı 60 derece ve yoğun 70 derece gibi programlar bulunur. Program sayısı arttıkça bulaşıklar daha uygun bir biçimde yıkanır.
  • Bulaşık makineleri, kapasiteye göre de ayrılır. 9 kişilik modeller çiftler için daha uygunken, 15 kişilik makineler kalabalık aileler için önerilir. 
  • dB ölçüsü, makinenin çalışırken ne kadar ses çıkardığını belirtir. Değer ne kadar yüksekse, makineden o kadar fazla ses çıkar.
  • Bulaşık makinelerinin yeni modellerinin birçoğunda dijital ekran bulunur. Bu ekran, özellikle program seçiminde bulaşıkların kaç dakikada yıkanacağını gösterir. Ayrıca parlatma ve tuz ayarlarını yapmanızı da sağlar. 
  • Bulaşık makinelerinin ankastre veya solo olarak seçilmesi, yerleştirilme şekline göre belirlenir. Eğer makineyi serbestçe mutfaktaki uygun herhangi bir alana, istenildiği gibi yerleştirilmek isteniyorsa, solo bulaşık makineleri tercih edilebilir. 
  • Ankastre bulaşık makinelerinde ise, makine için ayrılmış sabit bir alan bulunur. Makine mobilyanın içerisine gömülür ve mobilya ile aynı görünümü taşır.
  • Gelişen teknoloji sayesinde artık bulaşık makinesi modellerinde birbirinden farklı temizlik teknolojileri kullanılıyor. Örneğin özel bir aparat ile tencereler daha iyi temizlenirken özel su püskürtme sistemleri sayesinde su, makinenin her yerine ulaşarak kirleri temizliyor. ¨Bulaşık makinem temizlemiyor¨ cümlesinin kurulmaması için özel temizleme çözümleri sunan bir model tercih edilebilir.
  • Yeni bir makine alırken cihazın bozulma ihtimali pek de akla gelmez. Ancak bazen üretimden, bazen de kullanım hatalarından kaynaklanan nedenlerle beyaz eşyaların arızalanabilir. Satın alacak bulaşık makinesinin yetkili servisinin yaygın olup olmadığı ve garantinin neleri, hangi süre ile kapsadığı önem arz eder.
     

Editör: Sena ERDOĞAN