Bozuk süten cilt maskesinden peynire, yoğurttan marinasyona, yapabileceğiniz pek çok kullanım alanı var. Peki bunlar neler?

1. Peynir Yapımı

Evet, bozuk süt peynir için ideal malzeme olabilir. Bozuk sütten evde peynir yapımı…

• Malzemeler:

1 litre bozuk süt

Hayatı ertelemeyin! Bu yöntemlerle erteleme alışkanlığınızı kırın Hayatı ertelemeyin! Bu yöntemlerle erteleme alışkanlığınızı kırın

2 yemek kaşığı limon suyu veya sirke

Tuz

• Yapılışı:

Bozuk sütü bir tencereye dökün ve orta ateşte ısıtın.  Süt ısındığında (kaynamasına gerek yok), limon suyu veya sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Süt kesilmeye başlayacak ve peynir altı suyu ayrılacaktır. Karışımı bir tülbent veya ince bir bezle süzün. Süzülen peyniri istediğiniz şekilde tuzlayıp şekil verin.

2. Yoğurt Yapımı

Bozuk sütü yoğurt yapımında da kullanabilirsiniz. İşte tarifi…

• Malzemeler:

1 litre bozuk süt

1 yemek kaşığı yoğurt (mayalık)

• Yapılışı:

Bozuk sütü bir tencereye dökün ve ısıtın. Sütü ılık hale gelene kadar soğutun. Bir yemek kaşığı yoğurdu süte ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımı bir kaba dökün ve üzerini kapatarak sıcak bir yerde 6-8 saat bekletin. Yoğurt kıvamına geldiğinde buzdolabında saklayın.

3. Bahçe bakımı

Bozulmuş sütü, bitkileriniz için doğal bir gübre olarak kullanılabilirsiniz. İçeriğindeki kalsiyum ve diğer besin maddeleri sayesinde bitkiler kolayca büyür. Bunun için bozuk sütü suyla seyreltip bitkilerinize dökmeniz yeterli.

4. Cilt Bakımı

Cilt bakımı için bozuk sütten faydalanabilirsiniz. Süt cildinizi nemlendirip yumuşatacaktır. Bozuk sütü yüzünüze uygulayın ve 10-15 dakika bekletin. Daha sonra ılık suyla durulayın.

Dikkat!

Bozuk sütün aşırı kötü kokmaması ve renk değiştirmemiş olması önemli. Aksi takdirde sağlık sorunlarına yol açabilir. Öte yandan eğer süt pastörize edilmemişse, kullanmadan önce kaynatmak gerekebilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu