SAĞLIK

Yazın boğazlarınız sızlıyorsa dikkat

Boğaz sızısında ne zaman doktora başvurmalı?

Abone Ol

Özellikle yaz aylarında boğazlarının sızılıyor ve bir türlü geçmek bilmiyorsa bir doktora başvurmanızda yarar var
Boğaz ağrısı son dönemde tüm insanlığın etkilen coronavirus salgını semptomlarından en yaygını olarak bilinen ve gündelik hayatta sıkça görülmeye başlayan bir rahatsızlık olarak dikkatleri üzerine çekmekte. Boğaz ağrısı tıpkı covid-19 gibi virüs kaynaklı rahatsızlıkların bir semptomu olarak görülebileceği gibi bakterilerin neden olduğu hastalıklar yüzünden de etkisini gösterebilir. Bunun yanı sıra boğaz ağrısı faranjit, tonsilit (bademcik iltihaplanması) ,akciğer enfeksiyonları, reflü, boğaz bölgesinde meydana gelen tümörler, yabancı cisim yutulması, hava kirliliği, uzun süre sigara tüketilmesi ve çeşitli alerjiler sebebiyle de meydana gelebilir. En yaygın görülen boğaz ağrısı nedeni ise soğuk algınlığıdır. 

Doktora Başvurun 

Boğaz ağrısının nedeninin en doğru şekilde tespit edilmesi için ise bir kulak burun boğaz hekimi tarafından muayene olunması gerekir. Aksi takdirde nedeni doğru olarak bilinmeyen boğaz ağrısını iyileştirmek için uygulanacak yöntemler hem faydasız olur hem de gereksiz ilaç kullanımına neden olabilir. Hekim muayenelerinde fiziksel kontrol sağlar. Boğaz bölgesindeki yapı iç ve dış temaslar ile gözlenir. Bunun yanı sıra ağrının nedeninin virüs veya bakteri kaynaklı olup olmadığını kontrol etmek için hekimler sürüntü alma yöntemini kullanarak laboratuvar incelemesine başvurabilir. Yapılan muayene sonucu elde edilen verilere göre uygun ilaç tedavisi uygulanır. 
Boğaz ağrısı meydana gelen kişilerin boğaz bölgesinde rahatsızlığın kaynağına göre şişlik,ateş ve beyaz lekelenmeler meydana gelir. Boğaz ağrısı kış aylarında birçok hastalığın yaygınlaşması nedeniyle kış mevsiminde daha çok ortaya çıkan bir semptom zannedilmektedir. Ancak bu durum tamamen mevsim etkisi ile ilgili değildir. Kişinin beslenme alışkanlıkları yaz aylarında da boğaz ağrısına neden olabilir. 

Yaz Aylarında Görülen Boğaz Ağrısının Nedenleri Nelerdir? 

Yaz ayları ile birlikte gelen boğaz ağrısının başlıca sebepleri arasında serinlemek için tüketilen sıvılarda buzlu ve asitli olanların tercih edilmesi gelir. Bu tip içeceklerin ani ve çok tüketimi boğazda tahribat sağlayarak yaz aylarında sıklıkla boğaz ağrısının ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca boğaz ağrısına neden olabilecek bakterilerin yaz aylarında birçok kişi tarafından kullanılan yüzme havuzları aracılığı ile bulaşması da yaz mevsiminde boğaz ağrısı yaşayacağını tahmin etmeyen kişiler için şaşırtıcı olacaktır. 

Boğaz bölgesinde meydana gelen enfeksiyon, ağrı hissedilir hissedilmez hekim tarafından kontrol edilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır. Ayrıca meydana gelen rahatsızlıkların boğazda meydana getirdiği tahribatın giderilmesi için bol bol su tüketilmesi çok önemlidir. Boğazın hangi durumda olursa olsun nemli kalması faydalı olacaktır. Boğazda meydana gelen ağrıların bir diğer sebebi ise yaz ayları ile birlikte doğadaki birçok bitkinin tozlaşmasını ilkbahardan itibaren sürdürmeye devam etmesidir. Tozlaşma sırasında havada gezinen polenler alerjisi olan kişiler için boğaz ağrısına neden olur. Bu durumun tespiti için de mevsimsel olarak dikkat çeken boğaz ağrısı bilgisi hekim ile paylaşılmalı, alerji ihtimali göz önüne alınmalıdır. Kısacası yaz aylarında boğaz ağrısı ile karşı karşıya kalmayacağını düşünen kişiler mevsim etkisini göz ardı etmemelidir. Havaların sıcak olduğu günlerde birçok kişi vaktini evinin dışında geçirdiği için özellikle insanların yoğun olarak yaşadığı şehirlerde, toplu taşıma araçları, kapalı eğlence mekanları, havalandırma sistemi düzgün çalışmayan alışveriş merkezi ve her türlü kapalı alanda bakteri ve virüsleri kolaylıkla bünyelerine alabilirler. Dolayısıyla bunun bir etkisi olarak boğaz ağrısı yaşanması mümkün olmayan bir durum değildir. 

Yaz aylarında evlerin vazgeçilmezlerinden olan klimalar da boğaz ağrısına neden olacak soğuk algınlığı rahatsızlığı için uygun ortamı yaratabilir. Klima kullanımından mümkün olduğunca kaçınmak ve doğal ortamlarda temiz hava almak, olası boğaz ağrılarının önlenmesi adına yaz aylarında oldukça faydalı olacaktır.

Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Boğaz ağrısının enfeksiyonlardan çeşitli yaralanmalara kadar pek çok nedeni olabilir. En yaygın boğaz ağrısı nedenleri aşağıda özetlenmiştir.

SOĞUK ALGINLIĞI, GRİP VE DİĞER VİRAL ENFEKSİYONLAR

Boğaz ağrılarının yaklaşık %90’ı viral enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelir. Soğuk algınlığı, grip, mononükleoz, koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19), kızamık, suçiçeği, kabakulak gibi viral hastalıklarda boğaz ağrısı yaygın olarak görülür.

BAKTERİYEL ENFEKSİYONLAR

Boğaz ağrılarında en sık rastlanılan bakteri türü, Streptococcus bakterileridir. Özellikle çocuklarda görülen boğaz ağrılarının yaklaşık %40’ının oluşumunda Streptococcus bakterileri vardır. Streptococcus bakterileri dışında gonore ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan bakteriyel enfeksiyonlar da boğaz ağrısına neden olabilir.

ALERJİ

Polen, toz, küf, çimen veya evcil hayvan gibi çeşitli tetikleyicilerin neden olduğu alerjik reaksiyonlarda burun tıkanıklığı, hapşırma ve boğaz ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Tetikleyicilere tepki olarak bağışıklık sistemi farklı kimyasallar salgılar. Bu salgılar burunda aşırı birikerek boğazın arka kısmına damlayabilir. Postnazal akıntı denilen bu akıntılar boğazı tahriş edebilir.

KURU HAVA

Kuru hava, boğazın nemini emer. Özellikle kışın kullanılan ısıtıcılar ortamın nemini azaltarak boğaz kuruluğuna, tahribatına ve boğaz ağrısına neden olabilir.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ

Birçok canlıya zarar vererek doğanın dengesini bozan pek çok atık ve kimyasal maddeler boğaz ağrısına neden olabilir.

TRAVMA

Boyuna alınan darbeler sonucu boğaz ağrısı gelişebilir. Boğaza sıkışan bir yiyecekte boğazların tahrip olmasına neden olur. Ayrıca Boğaz ağrılarının ortaya çıkmasına neden olan yaralanmalardan biri de ses tellerinin ve kaslarının aşırı zorlanmasıdır. Özellikle yüksek sesle konuşmak zorunda kalan öğretmen, antrenör gibi meslek dallarında görülen boğaz ağrılarının en yaygın sebebi budur.

GASTROÖZOFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI

Mideden salgılanan asidin yemek borusuna geri dönmesi olarak ifade edilen reflü hastalığı da boğaz ağrılarının önemli nedenlerinden biridir. Yemek borusuna gelen asit, boğazlarda yanmaya ve ağrıya neden olur.
Boğaz Ağrısına Neden Olan Risk Faktörleri Nelerdir?
Boğaz ağrısı herkesde görülebilir. Bazı risk faktörlerinden birine ya da birkaçına sahip olmak sizi boğaz ağrılarına karşı daha hassas hale getirebilir:

•    Yaş: 3-15 yaş arası çocuk ve gençlerde enfeksiyona bağlı boğaz ağrısına oldukça sık rastlanır.
•    Sigara dumanına maruz kalma: Sigara kullanmak veya pasif içici olarak sigara dumanına maruz kalmak boğazı tahriş eder. Ağız, boğaz ve gırtlak kanseri riskini arttırır.
•    Temas: Viral veya bakteriyel enfeksiyonların kolaylıkla yayıldığı okul, ofis, toplu taşıma gibi kalabalık alanlarda bulunma boğaz ağrısına neden olabilecek hastalıklara maruziyet bakımından yüksek risk taşır.
•    Bağışıklık sistemi: zayıflayan bağışıklık sistemi boğaz ağrısının ortaya çıkmasına neden olabilecek tüm hastalıklar için risk oluşturur.

Boğaz Ağrısını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Basit adımlar özellikle enfeksiyon kaynaklı boğaz ağrılarının oluşmasını engelleyebilir:
•    Hapşırma ve öksürme sonrasında ellerinizi mutlaka yıkayın.
•    Özellikle kalabalık ortamlarda, toplu taşımalarda mutlaka el dezenfektanı kullanın.
•    Burun ve ağzınıza gerekli hijyeni sağlamadan dokunmayın.
•    Enfeksiyonu olduğunu bildiğiniz kişilerle yakın temastan kaçının.
•    Kapı kolu, bilgisayar, masa üstü gereçleri gibi ortak kullanılan eşyaların hijyenine dikkat edin.
•    Boğaz enfeksiyonları gibi çeşitli enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminizi sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz ile güçlendirin.
•    Genel sağlık taramalarını ihmal etmeyin.

Boğaz Ağrısında Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Boğaz ağrıları genellikle 5-10 gün içerisinde evde uygulanan tedaviler ile kendi kendine geçmektedir. Fakat uzun süren boğaz ağrılarında tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Kulak burun boğaz uzmanları iyileşmeyen boğaz ağrılarına eşlik eden şu durumların varlığında mutlaka bir hekime başvurulmasını önermektedir:

•    Nefes almada, yutkunmada veya ağzı açmada zorlanma
•    Yüz veya boyunda şişlik
•    38°C üzeri ateş
•    Tükürükte kan olması
•    Uzun süren ses kısıklığı
•    Şiddetli kulak ağrısı
•    Kızarıklık
•    Döküntü
•    Eklem ağrısı
•    Yutma yetersizliğini gösterebilecek olağandışı salya akıntısı