ERZINCAN

Bir ömrü Allah kelamı için harcadı

Yok olmak üzere olan kutsal bir mesleği hala sürdürmeye çabalıyor

Abone Ol

(İHA) –  Erzincan’da uzun yıllardır yıpranan Kuranı Kerimleri onararak ciltleyen Orhan Ersu, bu mesleğe 46 yılını verdiğini belirtti.

1977 yılında Ciltciliğe başlayan Ersu, teknolojinin bu mesleği bitirmede önemli rol oynadığını belirterek şu açıklamalarda bulundu;

“46 yıldır bu işle uğraşıyorum. Çıraklığım dâhil 1977 yılından beri nu işe devam ediyorum. Gelen eski Kuran-ı Kerimler üzerine ciltleme yapıyorum. Tarihi eser Kur’anlar geliyor bazen. Eskimiş Kur’anları getiriyorlar, yeniden tazeleyip vatandaşa teslim ediyoruz. Hele özellikle Ramazan ayı geldiği vakit işler daha bir artış gösteriyor.  Vatandaş Kur’an’ını getirip bazen başında bekliyor iş bitene kadar. Hatta bazen çocuklar sayfaları yırtmış oluyor. Olmayanları fotokopi çekiyoruz veya eski Kur’anlardan yeni yaptıklarımıza takviye yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Maalesef bu mesleğe gençlerden ilgi gösteren pek yok”

Mesleğin son nesli olduklarını dile getiren Ersu, “Ciltçilik mesleğinde alttan yetişen kimsenin yok. Erzincan’da mesleği icra eden yalnızca 2 kişi kaldı. Çırak olarak  alttan gelen bir kişi vardı. O da başka yerde matbaa ustası olarak devam ediyor, ciltçiliği bıraktı. Geriden gelen başka ciltçi de kalmadı.” diye konuştu. (İHA)