Bilim adamları, yapılan araştırmalarda kişilerin 40 yaşını geçmeden sağlıklı alışkanlıklar edinerek daha uzun yaşayabileceklerini iddia ediyor. 

Bilim adamlarına göre ömrü uzatan 8 alışkanlık:

1-Bağımlılık Yapan İlaçlardan Kaçının
Bağımlılık yapan ilaçlar, uyuşturucu ve alkol kişinin yaşam kalitesini düşürür.  Yaşamda gerçek zamanının kaybedilmesine neden olur. Bu tür bağımlılıklardan kurtulmak günden güne daha sağlıklı bir yaşam sürülmesine olanak sağlar.

 2-Fiziksel Olarak Aktif Olun
Uzun süre oturmak insan sağlığına sigara içmek kadar zararlı olabilir. Sürekli oturan bireylerde yaşam süresi kısalır. Bu nedenle daha uzun bir ömür için egzersiz yapmak gerekiyor. Daha önce hiç egzersiz yapmadıysa yürüyüş gibi küçük egzersizlerle işe başlanabilir.

3-Sigara İçmeyi Bırakın
Yapılan araştırmalara göre pasif sigara dumanına maruz kalanlar da dahil olmak üzere her yıl yaklaşık 480 bin kişi sigara nedeniyle ölüyor. Sigara içen yetişkinlerin ölüm oranı sigara içmeyenlere göre üç kat daha fazla olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre; 40 yaşına kadar sigarayı bırakmak, artan ölüm riskinin yüzde 90'ını önlemeye yardımcı olabilir; 30 yaşına kadar sigarayı bırakmak yüzde 97'den fazla ölümü önleyebilir. Ancak, bırakmak için asla geç değildir. 60'larda sigarayı bırakmak yaşama kabaca 3 ila 7 yıl ekleyebilir.

Ölmek üzere olan bir bitkileri canlandırmanın ipuçları Ölmek üzere olan bir bitkileri canlandırmanın ipuçları

4-Stresi Yönetin
Bir miktar stres yaşamak hedefe ulaşmakta bir motivasyon kaynağı olabilir. Ancak çok fazla stres kaygıya, depresyona, mide-bağırsak sorunlarına ve Alzheimer hastalığı riskinin artmasına neden olabilir.  Sonuç olarak bu riskler kişide yaşlanmayı hızlandırabilir, erken ölüme yol açabilir ve yaşam sürenizi kısaltabilir.
Uzmanlar, meditasyon tekniklerini günlük rutine dahil etmenin kontrol dışındaki olayları kabul etmek gibi stresi yönetmeyi ve yaşam kalitesini artırmayı sağlayacağını aktarıyor.

5-Sağlıklı Diyet Yapın
Uzmanlara göre, sağlıklı bir diyetle hayat on yıl uzatılabiliyor.  Buna göre kişilerin diyetine bazı yiyeceklerin eklenmesi geriyor. Yapılan araştırmalara göre  temel vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve lif açısından zengin bitki bazlı bir diyetin parçası olan yiyecekler ömrü uzatıyor.

6- Uyku Rutinine Bağlı Kalın
Uzmanlara göre tutarlı bir şekilde haftada en az beş kez her gece yedi veya sekiz saat dinlendirici, kesintisiz bir uyku almak ömrü uzatıyor.

7- Güçlü Sosyal Bağlar Kurun
Sosyal bağlar, zihinsel sağlık ve beyin işlevi için oldukça önemli. Bu nedenle uzmanlara göre güçlü sosyal bağlar, daha uzun yaşamada etkili olabiliyor. 2004 yılında yapılan bir araştırma, sosyal bağlantıların gücü ile yaşam süresinin uzaması arasında bağlantının daha fazla olduğunu ortaya çıktı.

8- Ekran Süresini Azaltın
Çok fazla oturma ve ekran başında kalma, yaşam süresini kısaltabilir. Uzmanlara göre teknolojik gelişmelerin yaşam beklentisini iyileştirmesine rağmen, teknoloji aynı zamanda sedanter davranışların artmasına neden olarak obezitenin yanı sıra diyabet, eklem sorunları, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı geliştirme riskini artırıyor.
 

Editör: Sena ERDOĞAN